Gerben Dijksterhuis bij het 'verkiezingsbord' voor het gemeentehuis. FOTO COBY WEIJERS
Gerben Dijksterhuis bij het 'verkiezingsbord' voor het gemeentehuis. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Tesla en actioncam voor hogere opkomst

HEINKENSZAND - Een Tesla model X met burgemeester Gerben Dijksterhuis aan het stuur is één van de middelen die de gemeente Borsele inzet om op woensdag 21 maart zoveel mogelijk inwoners naar de stembus te krijgen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hij rijdt tussen 14.00 uur en 20.30 uur door de gemeente in zijn hypermoderne, elektrische bolide. In zoveel mogelijk kernen pikt hij mensen op en brengt ze naar de stembus. “Tijdens het rijden hoop ik een gesprek met ze te voeren over het belang van de lokale democratie”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Het zijn zijn eerste verkiezingen als burgemeester. Hij hoopt dat er in ieder geval niet minder mensen komen dan in 2014, toen 61,5 procent zijn stem uitbracht. “Maar eigenlijk willen we dat dat percentage omhoog gaat. We hebben geen debat in aanloop naar de verkiezingen, maar willen mensen wel zoveel mogelijk stimuleren en motiveren.”

Selfie

Voor jongeren die voor het eerst gaan stemmen is een andere actie dan de breng- en haaldienst. Bij elk van de ongeveer twintig stembureaus staat een strandvlag. Als een ‘debuterend’ stemmer hiervoor een selfie maakt en deze post op Facebook, Instagram of Twitter met #borselekiest maakt hij of zij kans op mooie prijzen. “We hebben als prijzen een tablet, actioncam en VR-bril beschikbaar. Het is iets leuks en we hopen dat het bijdraagt aan een mooie opkomst.” Om inwoners over de streep te trekken zullen medewerkers van de gemeente Borsele op verkiezingsdag op Facebook geregeld live gaan. ‘s Avonds is iedereen welkom in het gemeentehuis in Heinkenszand. Daar vindt een verkiezingscafé plaats met muziek, hapjes en drankjes en natuurlijk de uitslagen, die tussen 23.00 uur en 23.30 uur komen.

Wie met de burgemeester mee wil rijden, kan zich voor maandag 12 maart opgeven via info@borsele.nl. Onderwerp is ‘stembusrit burgemeester’. Telefonisch via 0113-238383.[l]

Afbeelding