Het Bevrijdingsmuseum Zeeland is één van de partijen waarmee wordt gesproken voor het masterplan Nieuwdorp. FOTO BEVRIJDINGSMUSEUM ZEELAND
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland is één van de partijen waarmee wordt gesproken voor het masterplan Nieuwdorp. FOTO BEVRIJDINGSMUSEUM ZEELAND Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Tijd om meters te maken in geduldig Nieuwdorp

NIEUWDORP - Opnieuw beginnen kun je niet, maar Nieuwdorp mag wat de inwoners betreft wel veranderen qua uiterlijk. Zo missen ze een echt dorpshart. Ze zien dat het liefste rond het Oranjeplein verschijnen. “We willen nog dit jaar met een masterplan komen”, zegt wethouder Conny Miermans van de gemeente Borsele.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het masterplan komt niet uit de lucht vallen. Al jaren wordt er over Nieuwdorp gepraat. De discussie is begonnen na het sluiten van basisschool De Octopus aan de Hertenweg. De gemeente zag De Regenboog graag naar het leegstaande gebouw verhuizen, maar deze school had aanvankelijk zijn twijfels en eisen.

In de loop van de tijd stapelden de plannen voor de locatie, waar het dorpshuis ook is gevestigd, zich op. Omdat er veel meer speelde in Nieuwdorp, zoals het vrachtverkeer van en naar de uienbedrijven en het almaar uitdijende Bevrijdingsmuseum Zeeland, besloot de gemeente dat het tijd was voor een masterplan, zoals onder meer Ovezande en Heinkenszand dat hebben gekend. “Dat zijn omvangrijke plannen die je niet één, twee, drie realiseert. Ze hebben een hele lange looptijd”, zegt wethouder Conny Miermans van de gemeente Borsele.

Afzonderlijk

De eerste stappen op weg er naartoe zijn inmiddels gezet. Zoals de gemeente de laatste tijd vrijwel alles aanpakt, gebeurde het ‘bottom-up’. Er is een gesprek geweest met bewoners en vertegenwoordigers van onder meer de school, kinderopvang, R&B Wonen en de sportvereniging. Ook heeft de gemeente om tafel gezeten met bedrijven in het dorp en ondernemers in het Sloegebied. Verder hebben ambtenaren apart gesproken met afzonderlijke partijen, zoals het Bevrijdingsmuseum, de kerken in de kern en SVRZ. “Uit die gesprekken is ontzettend veel informatie gekomen, maar wat een heel belangrijke is, is dat inwoners een dorpshart missen”, legt Miermans uit.

Carpoolen

Volgens haar willen de meeste inwoners in de omgeving van het Oranjeplein een plek waar ze kunnen samenkomen en activiteiten organiseren. De Hertenweg is echter ook een mogelijkheid, al is het daar moeilijker qua verkeer.

'We gaan nu kijken naar voor- en nadelen'

De hoeveelheid auto’s en vooral vrachtwagens is een ander punt van aandacht. Inwoners hebben gepleit voor een carpoolplaats, omdat veel parkeerplekken doordeweeks bezet zijn. Ook vinden ze dat er iets moet worden verzonnen voor het vrachtverkeer, zowel van bedrijven uit ‘s Sloe als van de landbouwondernemingen in en rondom het dorp.

Ondernemers uit de kern drongen in het gesprek met de gemeente aan op het belang van de supermarkt. Ook zeiden ze dat een onderkomen voor tijdelijke arbeidskrachten geen overbodige luxe zou zijn en dat de bedrijven in het Sloegebied nog meer zouden kunnen doen voor de kern. In hun gesprek zeiden die ondernemers dat ze het dorp veel gunnen, omdat het zo dicht bij het industriegebied ligt.

Voorkeur

Volgens Miermans was dit gesprek een veelbelovende, nieuwe kennismaking van de ondernemers uit ‘t Sloe met Nieuwdorp. “We hebben na alle gesprekken 21 uit te werken punten en gaan kijken naar de voor- en nadelen van mogelijke ontwikkellocaties. Daaruit moet een voorkeur komen. Belangrijkste vragen zijn wat wenselijk is en haalbaar en betaalbaar.” Als alle voors en tegens eenmaal op een rij staan, kan een begin worden gemaakt met het masterplan. Het streven is om dit voor het einde van het jaar klaar te hebben. “Het is echt tijd dat we stappen gaan maken. Het dorpshuis en de school hebben lang genoeg gewacht.”[l]