Mitchel Vermeulen en Niels Kampstra op de dijk in Hoedekenskerke. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Mitchel Vermeulen en Niels Kampstra op de dijk in Hoedekenskerke. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'De politiek heeft altijd getrokken'

HEINKENSZAND - ‘Wie wil er nog in de gemeenteraad?’ Het was eind vorig jaar een veelzeggende kop boven een artikel over partijen die maar geen nieuwe kandidaten kunnen vinden. Het CDA in de gemeente Borsele heeft daar nog geen last van. Naast vertrouwde namen, zoals lijsttrekker Marga van de Plasse-Nagelkerke, staan er twee jonkies op verkiesbare plaatsen: Niels Kampstra (25) en Mitchel Vermeulen (22).

DOOR EUGÈNE DE KOK

De ene staat op plek drie, de andere op plaats vijf. Het zijn beide verkiesbare plaatsen, gezien het aantal van vijf zetels dat de partij nu heeft. Beiden werden ze een paar jaar geleden gepolst door Ad Schenk. De afzwaaiende wethouder wist aan wie hij het vroeg, want zowel Niels Kampstra als Mitchel Vermeulen waren al jaren maatschappelijk actief. Kampstra was bijvoorbeeld zeven jaar betrokken bij de jongerenraad van de gemeente Borsele, waarvan een deel als voorzitter. “Schenk vroeg of ik een keertje wilde komen kijken op een open fractie-avond van het CDA. Het verhaal dat ik daar hoorde was positief en constructief. Niet alleen maar geroep, maar mensen die echt iets wilden bijdragen. Dat vind ik goed. Zo zit ik zelf ook in elkaar. Ik ben meteen blijven hangen”, lacht de medewerker van de gemeente Kapelle.

Secretaris

Vermeulen was in zijn dorp Hoedekenskerke al op jonge leeftijd actief. Als 17-jarige raakte hij betrokken bij de dorpsraad, waarvoor hij to begin dit jaar actief was als secretaris. “Ik dacht dat het anders, beter kon. Ik heb dat altijd gehad.” Schenk merkte de actieve jongeling op, die nu studeert aan de Pabo op de HZ, en vroeg hem zo’n drie jaar geleden eens te komen kijken bij het CDA. “De politiek heeft me altijd getrokken. Je kunt een positieve invloed hebben op zaken in je directe omgeving. En het CDA had sowieso mijn voorkeur. Het was en is een partij waarvoor gelukkig meer jongeren actief zijn.Ik wil mijn manier van werken in de dorpsraad meenemen naar de raad. Met de voeten in de klei, actief aan de slag met zorgen en dromen van inwoners in onze gemeente.”

Randstad

Kampstra en Vermeulen hebben zin in het raadswerk. “Vrienden van me hebben wel eens ‘jij liever dan ik’ gezegd, maar vinden het leuk dat ik het doe. Het kost misschien tijd, maar het geeft ook energie als je dingen kunt realiseren”, zegt Kampstra.

Beiden zouden het nergens anders willen doen als in de gemeente Borsele. “Ik vind het heerlijk hier. Je hebt de rust en ruimte, maar kunt ook makkelijk de drukte opzoeken. Zo ver weg is de Randstad niet”, zegt Vermeulen, die de sociale cohesie ook een groot voordeel vindt. “Dat is de kracht van Borsele. Het is een prettige gemeente om te wonen.”

Als ze een zetel verwerven, willen ze zich onder meer inzetten voor duurzaamheid en het klimaat, bestaande en nieuwe vrijwilligers en natuurlijk voor jongeren. Een van hun eerste missies is het aanstellen van een kinderburgemeester. “Je ziet dat in steeds meer gemeenten. Borsele mag niet ontbreken, vinden wij. Jong geleerd is oud gedaan. Zo zien kinderen dat politiek niet alleen maar saai is en dat je dingen voor elkaar kunt krijgen”, zegt Kampstra.[l]

Afbeelding