De lijsttrekkers op het podium in de Spinne in Goes. FOTO PETER URBANUS
De lijsttrekkers op het podium in de Spinne in Goes. FOTO PETER URBANUS Foto: FNV verkiezingsdebat

Geen verrassingen tijdens FNV-debat

GOES - Flexcontracten, onderbetaling en aantasting van werknemersrechten zorgen voor veel mensen voor problemen. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Vakbond FNV daagde de Goese politiek daarom uit stelling te nemen tijdens een verkiezingsdebat, woensdagavond in wijkcentrum de Spinne.

DOOR PETER URBANUS

FNV Midden Zeeland organiseerde woensdagavond een verkiezingsdebat. Hieraan namen lijsttrekkers Derk Alssema (CDA), Loes Meeuwisse (VVD), Johnny Lukasse (SGP/Christen Unie, Wiert Omta (PvdA), Stan Meulblok (Partij voor Goes), Carel Bruring (Groen Links), Pieter Romijn (D66) en Astrid de Jong (SP) deel. Vincent Mareels hoopt met Nieuw Goes in de gemeenteraad te komen en deed ook mee. Gespreksleider was Ferdinand Koppejan, bekend van Omroep Zeeland.

Echte verrassingen bleven uit, al liet Nieuw Goes soms een tegengeluid horen. De stelling ‘De gemeente moet een arbeidsinspecteur aanstellen om ervoor te zorgen dat aanbestedingen leiden tot echte banen met de toepassing van de CAO’ kreeg alleen groen licht van Mareels. “Ik heb arbeidsrecht gestudeerd en de flexibilisering is een groot probleem”, stelde hij onomwonden. Mensen met een goede vaste aanstelling zijn volgens hem mensen beter in staat om een hypotheek af te sluiten of hun kinderen te laten studeren. De andere partijen zagen niets in zo’n inspecteur. Samen met collega-wethouder Meeuwisse pleitte Alssema vooral voor ruim baan voor het lokale bedrijfsleven. Wel vraagt de gemeente bedrijven bij aanbestedingen ook werklozen in dienst te nemen, zei Meeuwisse.

Maastricht

Volgens GroenLinks en SP moet de gemeente zelf zorgen dat er goed wordt omgegaan met werknemersrechten. Daar is geen inspecteur voor nodig, stelde De Jong van de SP. Lukasse benadrukte het belang van inzetten op echte banen. Mareels haalde in reactie daarop Maastricht aan als voorbeeld hoe het niet moet. Bij de aanleg van een nieuwe snelweg in opdracht van die gemeente bleek enkele jaren terug dat buitenlandse werknemers op grote schaal werden uitgebuit. “Er zijn specialisten zoals een inspecteur nodig om zulke toestanden te voorkomen”, meende hij.

Ook het publiek mocht z’n zegje doen. Een vakbondsman sprak schande van het massaontslag van thuishulpen door thuiszorgorganisatie Allévo. Volgens Meeuwisse kon Goes niet veel doen, omdat de gemeente toen met tekorten zat door kortingen door het rijk. Of werkenden met een minimuminkomen extra moeten ondersteund bleek eveneens een dilemma. Volgens meerdere partijen is dit lastig, want deze groep blijft min of meer buiten beeld. Meulblok van de Partij voor Goes haalde opnieuw Allévo aan. “Mensen werden er daar uit gemieterd, maar mochten terug komen als zzp-er”, zei hij verontwaardigd.

Omta van de PvdA noemde ook flexwerkers en arbeidsmigranten als een groep armen die buiten beeld blijft. “Wie zijn die armen? Waar zitten ze? Veel kinderen en ouderen leven ook in armoede. Het probleem is groot, maar hoe bereik je die mensen?” Omta pleitte daarom voor een basisinkomen.

Ook de beruchte armoedeval, waarbij mensen die gaan werken net buiten allerlei ondersteuningsregelingen vallen, kwam ter sprake. Mensen ondervinden veel problemen als ze in aanmerking willen komen voor ondersteuning, bleek uit opmerkingen. Volgens wethouder Alssema moeten bestaande regelingen goed worden uitgelegd aan de doelgroep. Mensen begeleiden naar werk is in zijn ogen ook een vorm van hulp.[l]


Afbeelding