Hulpverleners krijgen penning van Carnegie Heldenfonds

KAPELLE - Vier redders hebben donderdagavond een bronzen legpenning gekregen van het Carnegie Heldenfonds. Zij ontvingen de onderscheiding voor hun moedige gedrag toen zij op 1 maart 2017 hulp verleenden bij een auto-ongeluk bij de Deltaweg in Goes.

DOOR BRITTA JANSSEN

Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle reikte de penningen en getuigschriften uit aan mevrouw A. Blommers uit Groot Ammers en de heren G. Kant uit Sprang-Capelle, A. van Herwijnen uit Scherpenisse en F. van den Berge uit 's-Gravenpolder.

Auto-ongeluk
De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst waarbij veertien professionele en niet-professionele hulpverleners werden bedankt voor hun inzet bij een auto-ongeluk. Het gezin dat betrokken was bij het ongeluk komt uit Kapelle. Bij het ongeval raakte hun auto te water langs de Deltaweg. Vier redders gingen nog voor de komst van de professionele hulpverleners het koude water in om de moeder en haar twee kinderen uit de auto te halen. Beide kinderen zijn met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. De dochter is daar na vijf weken aan haar verwondingen overleden.

Moedig
De moeder organiseerde de bijeenkomst van vorige week donderdag samen met haar echtgenoot om de hulpverleners te bedanken.
De bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds wordt uitgereikt aan personen die met gevaar voor eigen leven het leven van anderen hebben gered of dat hebben geprobeerd. Het loffelijk getuigschrift is een bewijs van moedig gedrag.

Geschiedenis
De Stichting Carnegie Heldenfonds ontleent haar naam aan Andrew Carnegie, die op 25 november 1835 in Schotland werd geboren. Toen hij dertien jaar oud was, emigreerden zijn ouders naar Pittsburg in Amerika. Andrew Carnegie verwierf op latere leeftijd in de spoorwegen en door grondspeculaties in verband met oliewinning een vermogen.

'Zij hielpen met gevaar voor eigen leven'

In 1904 vond in de buurt van Pittsburg een mijnramp plaats die aan 178 mensen het leven kostte. Daarbij lieten ook twee mannen bij reddingspogingen het leven, hun vrouw en jonge kinderen achterlatend. Dat was voor Carnegie aanleiding om 'The Carnegie Hero Fund Commission' voor Noord-Amerika in het leven te roepen, met een door hem geschonken stichtingskapitaal van vijf miljoen dollar.
Nu, vele jaren later, onderscheidt de stichting nog steeds 'hen, die met gevaar voor eigen leven anderen het leven hebben gered, of dat hebben geprobeerd.' In Nederland werd de Stichting Carnegie Heldenfonds in 1911 opgericht. [l]