Programma Grijs, Groen & Gelukkig IVN natuureducatie
Programma Grijs, Groen & Gelukkig IVN natuureducatie Robert Langendijk

IVN en Zorggroep Ter Weel gaan voor een groene en gezonde toekomst

GOES - Na verschillende succesvolle initiatieven tussen IVN en Zorggroep Ter Weel vorig jaar, zetten beide partijen op woensdag 14 maart hun handtekening onder een projectovereenkomst. Ter Weel wordt hiermee officieel koploper in het programma Grijs, Groen & Gelukkig. Met dit programma zorgen zij ervoor dat natuur een nog belangrijkere plek in zal nemen binnen Ter Weel.


Vergroenen van de ouderenzorg
Contact met de natuur is goed voor een gezonde en gelukkige oude dag. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Helaas is dit contact voor veel mensen die in een zorginstelling wonen niet altijd meer even vanzelfsprekend. Met Grijs, Groen & Gelukkig verbindt IVN ouderen opnieuw met de natuur. Zo ervaren tienduizend ouderen het effect van natuur op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zorggroep Ter Weel en IVN slaan daarom voor de komende jaren de handen ineen om natuurbeleving vast onderdeel uit te laten maken van de ouderenzorg en hierin een inspiratie te zijn voor andere zorgcentra.

Zorggroep Ter Weel een mooie inspiratie voor anderen
Door de ondertekening is Zorggroep Ter Weel de eerste Zeeuwse zorginstelling die deelneemt aan Grijs, Groen & Gelukkig. Het kan daarmee een mooie inspiratie zijn voor andere zorginstellingen in de provincie. Voorafgaand aan de ondertekening zijn er dan ook al eerdere initiatieven en acties ondernomen die bijdragen aan de doelstellingen van Grijs, Groen en Gelukkig. Zo zijn vrijwilligers van Zorggroep Ter Weel opgeleid tot Groene Visite, is er een beweegtuin aangelegd bij Ter Weel in Goes en kunnen medewerkers en vrijwilligers op verschillende locaties gebruik maken van een duofiets.

Ambities
De ambities van beide partijen zijn dan ook groot. Zo zullen medewerkers en vrijwilligers worden opgeleid in de manier waarop cliënten de positieve effecten van natuur kunnen ervaren en waarom. Er worden verschillende nieuwe groene activiteiten opgezet, zoals de Natuurkoffer. Hiermee wordt de natuur naar binnen gehaald en kunnen ook de cliënten die niet meer naar buiten kunnen toch de natuur beleven. Dit alles met als doel om Ter Weel op de lange termijn te vergroenen.

Over IVN
IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN Beleef de natuur!

Over Zorggroep Ter Weel
Zorggroep Ter Weel is een ondernemende organisatie die gericht is op het ondersteunen van de zelfredzaamheid van ouderen, waardoor zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven leven. Indien opname in een van de woonzorgcentra noodzakelijk wordt, dan blijft de cliënt en diens familie in regie om deze periode zo aangenaam mogelijk te beleven binnen de begeleidings- en behandelmogelijkheden die er zijn. De woonzorgcentra zijn zo ingericht, dat welzijn voor (kwetsbare) ouderen en kleinschalig wonen (in een grootschalige setting) alle aandacht krijgen. Tevens vervult Zorggroep Ter Weel een maatschappelijke rol in de wijken, dorpen en buurten van haar woonzorgcentra, met als doel vergaande integratie. [l]