Derk Alssema is blij met de ondernemingszin in de gemeente Goes. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Derk Alssema is blij met de ondernemingszin in de gemeente Goes. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Alssema hoeft niet te ontwaken uit een winterslaap

GOES - Velen dachten in 2015 dat het geen makkelijke opgave zou zijn voor Derk Alssema om Jo-Annes de Bat op te volgen als wethouder van de gemeente Goes, maar zelf heeft hij daar nooit bij stil gestaan. “Ik ben altijd mezelf gebleven.” Volgende week zijn zijn eerste verkiezingen als lijsttrekker van het CDA.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hoewel zijn voorganger, die sinds 2015 gedeputeerde is, ook niet al te oud was toen hij begon, zetten sommigen bij zijn aantreden vraagtekens bij Derk Alssema’s leeftijd. Hij was 29 toen hij in 2015 als wethouder werd geïnstalleerd. Alleen Sem Stroosnijder van de SP in Vlissingen was jonger toen hij een jaar eerder aan dezelfde baan begon. De gemiddelde leeftijd van een wethouder is 54 jaar. “Maar ik had toen al meer dan tien jaar politiek ervaring”, vertelt Alssema op zijn werkkamer in het stadskantoor.

De Goesenaar werd op zijn 18e bestuurslid van het CDA in Goes, kwam toen hij 23 was in de gemeenteraad en werd drie jaar later fractievoorzitter. “Bovendien was ik het gewend om me als jonge vent tussen ouderen te bewegen. Bij de bank waar ik werkte, was ik leidinggevende en als jonge scheidsrechter floot ik seniorenwedstrijden. Zelf ben ik nooit met leeftijd bezig geweest, net zomin als met het feit dat ik Jo-Annes moest opvolgen.”

Energiesysteem

Alssema voelde zich als wethouder vanaf dag één als een vis in het water. Hij is trots op zaken die goed zijn gegaan, zoals de herstart van Goese Diep en de toenemende belangstelling voor kavels op De Poel, maar is ook blij dat het geschil over het energiesysteem in Ouverture is beëindigd en dat het alleszins redelijk gaat in de Jeugdzorg. Alssema bijt zich graag vast in moeilijke dossiers. “Ik geef nooit op. ik geloof echt dat er voor elk probleem een oplossing is. Gelukkig zie je dat terug in Goes. In de raad nemen we elkaar af en toe onder vuur, maar we willen allemaal het beste voor de gemeente. Dat is onze kracht.” Hij hoopt oprecht dat hij vier jaar mag doorgaan als wethouder. “Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ik ben vanaf het begin veel op pad gegaan, omdat ik dicht bij de mensen wil staan. Daarom duurde het ook niet lang voordat de mensen mij leerden kennen en ik gewoon ‘Derk’ werd in plaats van ‘de opvolger van Jo-Annes’.”

Ruim twee jaar later probeert hij nog steeds altijd en overal te zijn. Zeker in aanloop naar de verkiezingen is het druk. “Ik vind het een ontzettend leuke tijd. Het is druk, maar voor mij niet veel anders dan anders. Ik hoef niet uit een winterslaap te komen nu het verkiezingen zijn”, lacht de bestuurder. “Mensen vragen sowieso of ik wel eens slaap. Ze snappen niet hoe ik het volhoud, maar ik ben gewoon een beetje verliefd op Goes. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Ze zeggen wel eens dat Goes een groot dorp is. Daar ben ik het mee eens. Het is groot genoeg om ambities te hebben, maar zo klein dat je de mensen kent waarmee je die ambities wilt waarmaken.”

Toplocatie

Alssema ziet Goes de laatste tijd weer bloeien. Niet voor niets riep weekblad Elsevier Goes vorig jaar uit tot één van de economische toplocaties in Nederland. Hij is blij met de ondernemingszin. Wat hem betreft moet Goes dan ook alle kansen krijgen om zich te blijven ontwikkelen. Hij wil zowel ondernemers als inwoners daartoe de kans geven. De Poel V en een nieuwe woningbouwlocatie, naast de al bestaande wijken Mannee, Goese Diep en Aria, is dan ook zeker bespreekbaar voor hem. “Als we onze voorzieningen op peil willen houden, heb je nieuwe mensen nodig. Als gemeente moeten we dat faciliteren. Je moet niet stil blijven staan.”[l]