Ad Schenk neemt afscheid als wethouder, maar blijft wel betrokken bij het CDA. Op de achtergrond. FOTO COBY WEIJERS
Ad Schenk neemt afscheid als wethouder, maar blijft wel betrokken bij het CDA. Op de achtergrond. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Schenk is altijd om acht uur op zijn werk

HEINKENSZAND - Het is geen wethouder die blind vertrouwt op zijn vlotte babbel of het moet hebben van de show. Ad Schenk van de gemeente Borsele zorgt dat hij altijd goed beslagen ten ijs komt, is niet bang mensen tegen de haren in te strijken als dat goed is voor zijn gemeente Borsele, maar gaat daarvoor niet over lijken. Als je hem degelijk noemt, ziet hij dat als een compliment. Het heeft hem en Borsele veel goeds opgeleverd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat hij zijn loopbaan als wethouder zou eindigen had niemand durven denken. Ad Schenk komt uit een a-politiek nest in Noord-Brabant. “Mijn vader werkte in de fabriek en had het nooit over politiek.” De inwoner van Ovezande werkte jarenlang als wiskundeleraar op het Ostrea Lyceum en was daarnaast op allerlei fronten actief als vrijwilliger. Schenk stond onder meer aan de basis van SKOB, de stichting voor katholiek basisonderwijs in de gemeente Borsele.

Adviesbureau

De lokale CDA-fractie merkte hem door zijn werkzaamheden daarvoor op en vroeg hem een tijdje mee te draaien. “Ik was nog helemaal niet van plan om de politiek in te gaan”, zegt Schenk, die na de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week stopt als wethouder.

Een kwestie rondom RPCZ bracht daar verandering in. Het adviesbureau voor het onderwijs kwam al jaren geld tekort en zei op een gegeven moment tegen Schenk dat het geld voor Ovezande op was. “Dat vond ik ongelooflijk, omdat zij goed werk deden. Ik zei dat tegen de CDA’ers. Zij zeiden dat ik maar een voorstel moest schrijven.” Zo gezegd, zo gedaan. Het CDA vroeg via een motie om een hogere bijdrage voor het RPCZ. “Binnen drie minuten was het voor elkaar, terwijl we met het SKOB al jaren om meer geld vroegen. Toen zag ik dat je via de politiek echt dingen geregeld kan krijgen.”

Bij de volgende verkiezingen in 2002 stond hij op de lijst. Schenk kwam in de raad en voelde zich meteen als een vis in het water. Hij maakte zich in zijn eerste jaren onder meer sterk voor het masterplan in Ovezande. “De peuterspeelzaal in het dorpshuis was de meest armzalige in Borsele. Het was hoog nodig dat daar iets mee gebeurde. Dat was de aanleiding, maar er kwamen steeds meer plannen, er ontstond veel reuring en vanzelf raakten er meer partijen en mensen in het dorp betrokken. Ik vind het nog steeds fantastisch dat ik daarvan deel heb uitgemaakt.”

Door het masterplan in zijn thuisdorp leerde Schenk onder meer dat je als gemeentebestuurder moet vertrouwen op ‘de kracht van de samenleving’. “Daarvan zijn we meer en meer gebruik gaan maken in Borsele. Nu is het gemeengoed. Als overheid heb je nu eenmaal niet de wijsheid in pacht. In mijn tijd als vrijwilliger heb ik geleerd dat het ‘t beste is als je met een breed draagvlak werkt. Dat krijg je door samen te werken.” Zijn opleiding tot wiskundige heeft Schenk overigens ook geen kwaad gedaan. “Daardoor pak ik problemen vaak analytisch aan. Dat werpt soms een ander licht op zaken.”

Examens

Toen Marga Vermue in 2012 werd geïnstalleerd als burgemeester in Cranendonck vroeg zij Schenk als haar opvolger. “Het was in het voorjaar. Op dat moment had ik drie examenklassen. Ik vond dat ik die jongens en meiden niet kon laten stikken en heb het schooljaar afgemaakt. Zo had ik een tijdje een dubbele baan.” Na de examenperiode dook hij volledig de politiek in. Het was wennen voor hem. “In een gesprek met ambtenaren zei ik dan dat ze het misschien ook op een andere manier zouden kunnen doen. Vervolgens gebeurde het ook zo. Dat vond ik apart, die leidinggevende rol”, lacht hij. Misschien was en is hij wel een ‘beetje saai’, zegt hij. “Ik ben altijd om 8.00 uur op mijn werk, of ik nu een afspraak heb om 8.30 uur of helemaal niets heb staan. Ik zie het als een erebaan en vind het niet erg om daar veel tijd in te steken.” Het meeste heeft hij overigens op de fiets gedaan. In de afgelopen zes jaar heeft hij zijn 25.000 kilometer gefietst.

Persoonlijks

Een goede voorbereiding is alles voor Schenk. “Ik zorg altijd dat ik dat ben, als ik een belangrijke vergadering bij Delta heb, maar ook als ik de sportkampioentjes moet huldigen. Dan kost het me wat tijd om tegen elke jongen of meisje iets persoonlijks te zeggen, maar ik vind dat leuk. En zij ook.” Schenk heeft genoten van zijn zes jaar als wethouder. De combinatie tussen de lokale werkzaamheden, het delen van lief en leed met de inwoners, zijn provinciale rollen bij Delta en voor de havenfusie en zijn landelijke werk, onder meer in de VNG maakte het voor hem extra aantrekkelijk. Hij is trots op wat er allemaal is gebeurd: de verzelfstandiging van de Omnis-scholen, de financiën die op orde zijn, het winstgevende grondbedrijf, de opgeknapte dorpshuizen en sport en bewegen dat op de kaart is gezet.

Schenk kan tevreden terugkijken. Hij gaat na zijn afscheid meer tijd besteden aan zijn hobby’s, zijn gezin en kleinkinderen Beau en Rhona, een meisje dat is vernoemd naar Schenk’s in 2009 onverwacht overleden zoon Rohan. “Ik ga niet stilzitten”, zegt hij. “Natuurlijk blijf ik betrokken bij het CDA en zal ik vrijwilligerswerk blijven doen, maar ik treed niet meer op de voorgrond. Het is een prachtige job. Ik hoop echt dat meer jongeren dat zien en de politiek in gaan.”[l]

Afbeelding