Johnny Lukasse heeft zijn plan voor een wijkbedrijf in Goes-Oost overhandigd aan wethouder André van der Reest. Op de achtergrond staan de heren De Potter en Timmerman. Zij zijn ook betrokken bij het wijkbedrijf. FOTO COBY WEIJERS
Johnny Lukasse heeft zijn plan voor een wijkbedrijf in Goes-Oost overhandigd aan wethouder André van der Reest. Op de achtergrond staan de heren De Potter en Timmerman. Zij zijn ook betrokken bij het wijkbedrijf. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Pleidooi voor wijkbedrijf Goes-Oost

GOES - Goes-Zuid heeft er al een en als het aan Johnny Lukasse van het Hoornbeeck College ligt, is het een kwestie van tijd voordat er in Goes-Oost ook een wijkleerbedrijf is. “Het is goed voor onze leerlingen, goed voor onze school omdat we meer stageplekken krijgen en goed voor de wijk en haar bewoners”, zegt de teamleider welzijn van de mbo-instelling.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Johnny Lukasse ziet het nieuwe wijkleerbedrijf al voor zich. Wijkcentrum Jan Ligthart aan de Bergweg zou volgens hem de perfecte uitvalsbasis zijn.

Het zit midden in de buurt, er is al veel te doen en iedereen kent het gebouw. “Het zou misschien ook vanuit school kunnen, maar als de leerlingen elke ochtend naar het wijkcentrum gaan, hebben ze echt het gevoel dat ze stage lopen. Dat is minder het geval als ze elke dag op school beginnen.”

Eenzaamheid

Goes-Zuid heeft al een paar jaar een wijkleerbedrijf. Studenten van Scalda verrichten in het kader van hun opleiding vanuit het onderkomen in de Beukenstraat hand- en spandiensten voor buurtbewoners. Een dag per week helpen studenten van het Hoornbeeck College daar mee.

Lukasse ziet het bedrijf in Goes-Oost niet als concurrentie van dat in het zuiden. Volgens hem kan ook Goes-Oost iets extra’s gebruiken. “We moeten samenwerken. De twee wijken zijn vergelijkbaar. Ook hier heb je veel zorginstellingen, zitten betrekkelijk veel ouderen en is er eenzaamheid”, zegt hij terwijl hij uit het raam van zijn kantoor in de school aan de Van Dusseldorpstraat kijkt. “Met het leerbedrijf kunnen we iets terug doen voor de wijk. Daartegenover staan meer stageplekken voor ons.”

Niveaus

Lukasse hoopt dat er plaats is voor zo’n tien studenten welzijn en 25 tot 30 van de opleiding dienstverlening. “En wie weet is er op termijn ook plaats voor vmbo’ers en hbo-studenten, die de mbo’ers begeleiden. Dan zouden alle niveaus zijn vertegenwoordigd.”

Klusjes

De jongens en meiden moeten informele zorg gaan leveren. Daarnaast kunnen ze in het wijkcentrum of instellingen activiteiten organiseren, zoals een bingomiddag of koffieochtend, klusjes doen bij bewoners en af en toe een boodschap doen voor alleenstaande ouderen.

Het Hoornbeeck College wil samenwerken met onder meer de zorg- en welzijnsinstellingen, SMWO, de gemeente Goes en de provincie.

Lukasse denkt dat de deuren volgend schooljaar kunnen openen. “Het is een kwestie van tijd”, zegt hij. “Hoeveel dagen in de week het straks open is, hangt af van het geld dat we bij elkaar krijgen. Wij vragen meer tijd en energie van onze partners dan grote bedragen, maar er is wel iets nodig om van start te gaan met het wijkbedrijf in Goes-Oost.”[l]