Afbeelding
Foto: D66

Wat zijn de grootste uitdagingen voor Goes?

GOES - De economie zit in de lift, de banen liggen voor het oprapen en overal lijkt te worden gebouwd. Het is de afgelopen jaren niet slecht gegaan in Goes. Maar wat kan beter, wat zijn de grootste uitdagingen en waarom zouden Goesenaren op uw partij moeten stemmen? Deze vragen heeft de Bevelandse Bode voorgelegd aan de lijsttrekkers in de gemeente Goes. Hieronder staan de antwoorden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Pieter Romijn van D66 vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “Het voorkomen van begrotingstekorten, een transparant en rechtvaardig belastingbeleid, een betere samenhang tussen de structuur van de verkeerswegen, meer maatwerk in de zorg, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en het invoeren van een maandelijkse koopzondag."

Dit zijn de grootste uitdagingen: “Klimaat. De aanpak begint lokaal. Ook: de revitalisering van oude bedrijventerreinen, omdat de Poel V dan niet nodig is en het invoeren van burger- en overheidsparticipatie. Het initiatief komt dan van inwoners, maar de gemeente helpt bij de uitwerking naar een uitvoerbaar project.”

Die kunnen we het beste aangaan met D66, omdat: “We luisteren naar betrokkenen voordat plannen worden gemaakt, we eerst kijken naar feiten voordat we geld uitgeven, we serieuze samenwerking zoeken met inwoners, we vernieuwend zijn en openstaan voor kansrijke initiatieven.”

Carel Bruring van GroenLinks vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “De afgelopen vier jaar stonden te vaak in het teken van gedoe, zoals de commotie rond de Dancetour, de bezoldiging van bestuurders van Delta en RWS, de warmtevoorziening Ouverture, de multifunctionele accommodatie in Kloetinge, Omnium, De Griffioen en nu Arduin. Veel was te voorkomen geweest als bewoners eerder bij de plannenmakerij waren betrokken. Ook zouden de collegepartijen zich minder als blok moeten opstellen.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “Om er drie te noemen: de overstap van fossiele naar duurzame energie. Het werken aan een samenleving waarin iedereen kan meedoen: het waarborgen van goede zorg voor iedereen, goed onderwijs en het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk, jong en oud. En als derde goede en betaalbare huisvesting voor iedereen.”

Die kunnen we het beste aangaan met GroenLinks, omdat: “We al jaren aan werken aan een groene en duurzame samenleving en inmiddels veel praktische oplossingen hebben ontwikkeld die werken. Maar ook omdat we vanuit oplossingen denken, positief en constructief.”


Derk Alssema van CDA Goes vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “We willen dat inwoners van Goes altijd worden betrokken bij voorstellen die hen aangaan. Dit vraagt een cultuurverandering. Inwoners betrekken betekent ook het lef hebben mensen uit te dagen om een alternatief voorstel in te dienen voor een bepaalde dienst, voorziening of plan van de gemeente Goes. Een ‘right to challenge’, een recht om uit te dagen. CDA Goes wil OOK een gezamenlijke aanpak van eenzaamheid, waarbij ouderen die in isolement dreigen te raken worden geholpen. Verder gaan wij voor een levendige binnenstad. Hierbij willen wij de ‘gouden driehoek’ van Slot Oostende, de kerken en het museum versterken.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “De wereld mooier achterlaten dan we haar aantreffen. Goed rentmeesterschap vormt de kern van onze visie op een duurzame gemeente. Daarom gaan wij voor onder meer een duurzaamheidsfonds en willen we niet onnodig lang wachten met het omgekeerd inzamelen van afval, als vervolg op diftar. Meer samenwerking in de regio, omdat veel uitdagingen waarmee we als gemeente te maken hebben de grenzen overstijgen. Ook zorgen voor voldoende goed opgeleide mensen voor de bedrijven in Goes. Een onderdeel hiervan is de terugkeer bevorderen van jonge mensen die de provincie verlaten."

Die kunnen we het beste aangaan met het CDA, omdat: “Het CDA in Goes wil de uitdagingen samen met inwoners en ondernemers aangaan. Samen bouwen we aan een Goese toekomst.”

Vincent Mareels van Nieuw Goes vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: "Meer burgerinspraak. De afgelopen vier jaar zijn er een aantal flinke missers geweest, zoals de bezuinigingsenquête of De Griffioen. Nieuw Goes wil een gemeentelijk referendum invoeren en daarnaast zorgen voor een gekozen burgemeester. Ook zijn er steeds meer zorgtaken naar de gemeente gegaan. Nieuw Goes is voorstander van een collectieve zorgpolis, het versimpelen van de procedures en extra investeringen in levensloopbestendige woningen. Nieuw Goes vindt het verder een slechte zaak dat ondernemers niet zelf mogen bepalen of ze hun winkel op zondag openen. Verder zien we grote, onbenutte kansen voor het toerisme in onze gemeente."

Dit zijn de drie grootste uitdagingen: "Inwoners meer inspraak geven, inwoners de zorg bieden die ze nodig hebben en onze dorpen leefbaar houden."

Die kunnen we het beste aangaan met Nieuw Goes omdat: "Nieuw Goes staat voor nieuwe politiek: burgerinspraak zit in ons DNA. Daarnaast zijn we onafhankelijk van landelijke politiek, waardoor we ons volledig kunnen inzetten op het belang van onze dorpen en Goes."

De foto's van Pieter Romijn, Carel Bruring en Vincent Mareels (van links naar rechts) zijn gemaakt door D66, Marcelle Davidse en Nieuw Goes.

Helaas heeft de VVD niet gereageerd.[l]

Afbeelding
Afbeelding