En welke zijn er in Borsele?

HEINKENSZAND - Het gaat goed met Borsele. De financiën zijn op orde, de economie draait goed en het is in zijn algemeenheid goed toeven in de Zak van Zuid-Beveland. Maar wat kan er beter, wat zijn de grootste uitdagingen en waarom zouden inwoners op uw partij moeten stemmen? Deze vragen heeft de Bevelandse Bode voorgelegd aan de lijsttrekkers in de gemeente Borsele. Hieronder staan de antwoorden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Levien de Putter van D66 vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “We moeten aandacht hebben voor de verpaupering van leegstaande en leegkomende boerderijen in onze gemeente, net zoals voor het humaan huisvesten van arbeidsmigranten en goede huisvesting voor jongeren. Ook moet er een groot aantal knelpunten met betrekking tot de verkeersveiligheid worden opgelost, met name op de Stenevate in Heinkenszand als de tweede supermarkt komt. Verder is de verlichting van belangrijke fietsroutes een speerpunt en willen we structurele steun voor Historisch Museum de Bevelanden en het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Ook moeten er minder regels komen en meer maatwerk voor de beeldkwaliteit en willen we dat de vervuiler gaat betalen. Zo moeten we het restafval terugdringen.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “Het uitvoeren van de ambitieuze duurzaamheidsvisie. De sociale en functionele mobiliteit in de dorpen, zodat iedereen mee kan doen. Hiervoor zijn innovatieve experimenten en oplossingen noodzakelijk. Ten derde: het structureel invoeren van burger- en overheidsparticipatie ofwel doe-democratie met eigen budgetten.”

Die kunnen we het beste aangaan met D66, omdat: “D66 de meest duurzame partij is in de gemeente Borsele, het belangrijk vindt dat iedereen mee kan doen en kansen krijgt en wij staan voor een democratie waarbij de initiatieven van bewoners leidend zijn.”

'Het kan omdat we samen sterk staan'

Marga van de Plasse-Nagelkerke van het CDA vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “Slimme, innovatieve alternatieven voor het openbaar vervoer. Verkeersveiligheid, veilige fietspaden. Daarom willen we een actieplan voor heel Borsele en moeten we doorgaan met de aanpak van verpaupering. Ook zoeken we een passend woningaanbod voor jong en oud, vraaggericht. En natuurlijk loopt duurzaamheid als een rode draad door alles heen.”

Dit zijn de grootste uitdagingen: “We zetten in op de kracht van onze dorpen en inwoners en geven ze een ‘right to challenge’. De leefbaarheid in de kernen en het buitengebied moeten we op peil houden via innovaties, slimme oplossingen en het project B2030. Daarnaast moeten we sterk inzetten op deelname aan onze samenleving door zoveel mogelijk mensen en partijen. Dat kan omdat we samen sterk staan.”

Die kunnen we het beste aangaan met het CDA, omdat: “We als geen ander een partij zijn die midden in de samenleving staat en daardoor weet wat er speelt en leeft. Er wordt ingezet op preventie en waar nodig zorg op maat wordt geleverd. Met het CDA blijft Borsele een stabiele gemeente met lage lasten voor de inwoners. Uiteraard hebben we rentmeesterschap hoog in het vaandel: de zorg voor nu en de generaties die na ons komen.”

Kees Weststrate van de SGP/ChristenUnie vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: “In ons verkiezingsprogramma staat dat we willen doorgaan op de ingeslagen weg. Dat betekent aandacht voor (agrarische) ondernemers, slim omgaan met klimaatadaptatie en aandacht blijven vragen voor keuzevrijheid in de zorg, behoud van PGB’s, dorpsvernieuwing en aan de slag blijven met het project B2030. Het klinkt niet vernieuwend, maar het is absoluut uitdagend genoeg als je deze thema’s goed wilt neerzetten.”