Wie gaat de komende jaren het bestuur van de gemeente Noord-Beveland vormen? FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Wie gaat de komende jaren het bestuur van de gemeente Noord-Beveland vormen? FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Wat zijn de uitdagingen voor Noord-Beveland?

WISSENKERKE - Ook Noord-Beveland zit in de lift. Het is de afgelopen jaren niet slecht gegaan op het eiland. Maar wat kan er beter, wat zijn de grootste uitdagingen en waarom zouden Peelanders op uw partij moeten stemmen? Deze vragen heeft de Bevelandse Bode voorgelegd aan de lijsttrekkers in de gemeente Noord-Beveland. Hieronder staan de antwoorden.

Yvonne van der Maas van Noord-Bevelands Belang vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: "Vasthouden aan beleid dat is vastgesteld, meer openheid, beter controle op handhaving verordeningen, het groenbeleid, de bescherming van natuurgebieden en dat we als gemeente meer een coach zijn, naast de burgers."

Dit zijn de grootste uitdagingen: "De omgevingsvisie en vervolgens de omgevingswet vaststellen in samenwerking met de burgers, ondernemers, gemeente en ambtenaren met als uitgangspunten werkgelegenheid, goede voorzieningen en een goed vestigingsklimaat. Ook is het aantrekken van jongeren, starters en gezinnen met betaalbare woningen een prioriteit. Verder moeten we het groenbeheer toekomstgericht en klimaatbestendig maken."

Die kunnen we het beste aangaan met de NBB, omdat: "We al twintig jaar midden in de lokale gemeenschap staan. Onze kandidaat-raadsleden zijn integer en actief betrokken bij de belangen van de inwoners, luisteren en gaan het gesprek aan. NBB weet als geen ander wat er lokaal speelt. Daarbij wil NBB verbinden en samen oplossingen bedenken en daar verantwoording voor dragen. De NBB komt gedane beloftes in verkiezingstijd ook na."

Mark Faasse van BEN vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: "We moeten alleen de offers vragen van de burgers die nodig zijn. Momenteel spaart de gemeente van het geld van de burgers. We moeten met elkaar kijken wat we nodig hebben als financiële buffer en de rest van dat geld dient terug te vloeien naar de inwoners. Geen grootschalige projecten meer aanpakken, maar werken naar de menselijke maat, de aard en schaal van Noord-Beveland, werken aan hechte en sociale gemeenschappen waarbij mensen elkaar helpen, zodat de kosten van de overheid voor zorg niet stijgen en ook de eenzaamheid van veel ouderen minder wordt. Ook moet de economische ontwikkeling passen in onze tijd en bij Noord-Beveland."

Dit zijn de grootste uitdagingen: "Het tegengaan van de krimp en keren van de bevolkingsachteruitgang en het in stand houden van voorzieningen, met name de vier scholen. Ook moeten we zorgen voor passende, goedkope en adequate vervoersmogelijkheden van de bewoners. Niet ieder gezin kan twee auto's betalen."

Die kunnen we het beste aangaan met BEN, omdat: "Wij geen meelopers zijn, maar juist kijken naar de gevolgen van maatregelen die genomen zijn. BEN is ook de partij die steeds vraagt naar het kostenplaatje. We staan voor een doelmatige uitvoering van het beleid, zonder franje. Voorts is van belang dat ondernemers en burgers prompt geholpen worden door de gemeente als ze vragen hebben. Het gebeurt nogal eens, hoewel het een kleine organisatie is dat er langs elkaar heen gewerkt wordt op het gemeentehuis. Dat dient voorkomen te worden."

Adrie van der Maas van de SGP vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: "Er moet nog meer subsidie naar verbetering van oude woningen. We moeten nog meer investeren in duurzaamheid door de burger financieel te helpen. Verder moet er structurele hulp aan de voedselbank komen, waar mogelijk minder regelgeving en geen onnodige beperkingen voor ondernemend Noord-Beveland, goede fiets – en voetpaden en betere verbindingen in het openbaar vervoer. Ook wil de SGP dat mantelzorgers en vrijwilligers nog meer worden gewaardeerd en beter ondersteund en moet Apollo snel nieuwe huisvesting krijgen."

Dit zijn de grootste uitdagingen: "Noord-Beveland laten zijn wat het nu is, zelfstandig, dichtbij de burger, klantvriendelijk en zonder onnodige belastingverhogingen. Ook moet er een goed vestigingsklimaat zijn voor ondernemers en we moeten ruimte bieden aan onze agrarische ondernemers. Wij willen geen landbouw- en natuurgrond meer opofferen voor recreatieprojecten. Onze dorpen, zeker ook de kleine, moeten we leefbaar houden en in elke kern, waar mogelijk, aanbod creëren van nieuwbouwwoningen in koop en huur."

Die kunnen we het beste aangaan met de SGP, omdat: "Wij staan voor een betrouwbaar, daadkrachtig, transparant, evenwichtig bestuur met bestuurlijke ervaring dat wars is van populisme. We willen het met elkaar nog beter maken op ons mooie Noord-Beveland waar het fijn is om te wonen, werken en recreëren en waar de landbouw kan floreren."

Anja Slenter van het CDA vindt dat dit tussen 2018 en 2022 beter kan: "We moeten nog meer inzetten op burgerparticipatie en samen met de inwoners mooie initiatieven ontplooien."

Dit zijn de grootste uitdagingen: "We moeten de lasten voor de burgers zo laag mogelijk houden, langdurig werklozen stimuleren om deel te nemen aan het arbeidsproces en ons eiland aantrekkelijker maken voor jonge gezinnen.

Die kunnen we het beste aangaan met een sterk CDA, omdat: "We CDA een betrouwbare constructieve partij zijn met oog voor de korte, maar zeker ook voor de langere termijn."

De VVD en PvdA hebben helaas niet gereageerd.[l]