Een illustratie van hoe de Zeedijk er met de nieuwe Landing en cottages gaat uitzien. ILLUSTRATIE SCHELDEOORD
Een illustratie van hoe de Zeedijk er met de nieuwe Landing en cottages gaat uitzien. ILLUSTRATIE SCHELDEOORD Foto: Scheldeoord Baarland

Plan voor nieuwe De Landing en cottages op Zeedijk

BAARLAND - Robbert Northolt van comfortcamping Scheldeoord in Baarland wil op de Zeedijk een nieuw strandpaviljoen De Landing laten neerzetten met aan weerszijden acht cottages met elk twee zogenaamde Scheldesuites. “Binnen nu en twee jaar hoop ik te beginnen”, zegt de recreatieondernemer.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele is enthousiast en wil meewerken. Wethouder Ad Schenk is al een tijdje in gesprek met Robbert Northolt over zijn plannen voor de Zeedijk, die zijn ontstaan toen de ondernemer over een definitieve oplossing voor De Landing ging nadenken. Het huidige onderkomen, de voormalige Panta Rhei, is altijd een tijdelijke geweest. “Het is een spannend project, om allerlei redenen”, zegt Schenk.

Onwelwillend

Het is vooral spannend, omdat het niet alleen een zaak is van de gemeente en Northolt. De provincie en Waterschap Scheldestromen zijn twee andere partijen die er iets van moeten vinden. Zij staan volgens Schenk niet onwelwillend tegenover het plan. “Het is voor mij niet een vraag of ze er komen, maar wanneer”, zegt Northolt. “De kans is zeer groot dat dit lukt”, zegt Schenk. “Het past in ons beleid. Wij gaan onze lange kustlijn zeker niet verpesten, maar willen op twee locaties graag ontwikkelingen zien: in Hoedekenskerke en hier, bij Baarland. We zijn dan ook zeer blij met dit initiatief.”

Het college heeft vorige week ingestemd met een principeverzoek van Northolt om mee te werken. Voordat er kan worden gebouwd moeten eerst nog een paar hobbels worden genomen. De eerste en belangrijkste is een onderzoek naar de dijk, in het kader van het hoogwaterbeschermingsprogramma.

'We gaan onze kustlijn zeker niet verpesten'

De gemeente en Northolt verwachten later dit jaar duidelijkheid over wat er moet gebeuren om aan de laatste normen te voldoen. “Als er niet zoveel moet gebeuren, dan is de kans groot dat het waterschap het meteen wil doen. Als er veel moet worden gedaan, wat we niet verwachten, zou het langer kunnen duren.”

Slag om de Schelde

Northolt hoopt over een jaar of twee te kunnen beginnen met de bouw. Hij ziet het als een nieuwe stap in het moderniseren en vernieuwen van zijn camping.

Hij denkt dat de Scheldesuites onder andere interessant kunnen zijn voor (klein)kinderen van bijvoorbeeld Schotse en Canadese soldaten, die in de Slag om de Schelde hebben gevochten. “We hebben nu al regelmatig mensen uit die landen op bezoek in De Landing. Wat zou er voor hen mooier zijn dan dat ze kunnen slapen op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog hun familieleden zijn geland om het op te nemen tegen de Duitsers? Dit soort toerisme is nog vrij onbekend in Zeeland. Door samen te werken met het Bevrijdingsmuseum Zeeland kunnen we op de toenemende vraag inspelen.”

De cottages en de nieuwe De Landing, die volgens de tekeningen drie verdiepingen gaat tellen, worden modulair gebouwd, zodat ze altijd zijn af te breken.

Chalets

Ze blijven bovendien in eigendom van Scheldeoord. Northolt wil de huisjes verhuren en niet verkopen aan particuliere beleggers. “Als de inzichten over dit soort vakantiehuisjes veranderen of over bouwen op een dijk kan ik ze altijd weghalen. Doordat ik ook alles in eigen hand houd, is het plan te allen tijde omkeerbaar. Dat zie ik als een groot voordeel.”

Naast zijn plannen voor op de dijk is Northolt druk bezig met het vernieuwen van zijn camping. Zo worden er deze week nieuwe chalets geplaatst op de camping. “Als ondernemer moet je niet stilzitten.”[l]