Ad Schenk bij het vervallen kassencomplex aan de Hellenburgstraat. FOTO COBY WEIJERS
Ad Schenk bij het vervallen kassencomplex aan de Hellenburgstraat. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Oudelande ziet 'lelijke pukkel' snel verdwijnen

OUDELANDE - Misschien stond het dossier wat minder in de spotlights, maar het vervallen kassencomplex bij Oudelande was net zo’n doorn in het oog van het gemeentebestuur van Borsele als het Amac-terrein in ‘s-Heerenhoek. Vorige week is overeenstemming bereikt over de sloop van ‘de lelijke pukkel in het landschap’.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het kassencomplex staat aan de Hellenburgstraat, tussen Oudelande en Baarland. De gemeente Borsele is al jaren bezig om iets aan ‘de rotte plek’ te doen. “We hebben de laatste jaren onder het mom van dorpsvernieuwing veel gedaan aan verpauperde locaties in de gemeente. Het Amac-terrein is een hele grote, en daar komt nu een tweede bij”, legt wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele uit.

Na jaren van onderhandelen heeft hij overeenstemming kunnen bereiken met Jack Burgers van Agri Beheer. De ondernemer heeft ook een perceel aan de Zeedijk. Vier jaar geleden vatte Burgers het plan op om zijn activiteiten, die destijds voornamelijk bestonden uit het veredelen van zaden, op die locatie te concentreren. “Hij wilde Oudelande verplaatsen naar de Zeedijk. Het moest een complex van in totaal zo’n 13.000 vierkante meter zaadveredeling worden”, zegt de wethouder.

Onderhandelen

Omdat het beleid van de provincie niet toestaat aan de Zeedijk extra kassen neer te zetten, moest er flink worden onderhandeld. Burgers wilde per se aan de Zeedijk bouwen, omdat zaadveredeling op een plek moet gebeuren waar zo min mogelijk invloeden van buitenaf zijn. Dat is daar minder het geval dan bij Oudelande.

Schenk, Burgers en gedeputeerde Carla Schönknecht bereikten mede op basis van dat argument een akkoord over de sloop van het kassencomplex in Oudelande en de oude silo’s die aan de Zeedijk stonden. Als Burgers deze zou verwijderen mocht hij als tegenprestatie uitbreiden aan de Zeedijk.

Uitnodiging

Burgers sloopte de silo’s en alles leek in kannen en kruiken, totdat bleek dat er een verschil van mening was over het gebruik van de nieuwe kassen aan de Zeedijk. Burgers vond dat de nieuwe kassen niet alleen voor zaadveredeling zouden mogen worden gebruikt, maar ook voor reguliere kassenteelt. “En dat was net niet de bedoeling”, aldus Schenk. “Wat we mogelijk wilden maken was specifieke, hoogwaardige teelt, geen gewone kassenteelt. Dat willen en kunnen de provincie en wij als gemeente niet mogelijk maken.”

'Ik ben heel blij dat we dit hebben bereikt'

Schenk en Burgers kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Uiteindelijk besloot Schenk weer contact op te nemen met de ondernemer, die meteen ‘ja’ zei op de uitnodiging. “Het belangrijkst was dat die kassen bij Oudelande zouden verdwijnen. Daarom wilde ik echt op zoek naar een oplossing. Anders was deze rotte plek bij Oudelande wellicht blijven bestaan of was daar een nieuw, veel hoger kassencomplex ontstaan. Beide zaken wilden we niet als college. Gelukkig stond Jack Burgers er ook zo in.”

Woningen

De partijen zijn het er nu over eens dat Burgers het kassencomplex bij Oudelande sloopt en dat er geen verplaatsing naar de Zeedijk komt.

Op het perceel in Oudelande, waar hij volgens de oude overeenkomst al één huis mocht neerzetten, mag hij nu drie woningen op elk 3500 vierkante meter grond laten bouwen.

Inzet

Burgers wil overigens alleen de grond verkopen. Huizen bouwen doet hij niet. Hoogstwaarschijnlijk gaan ze volgend jaar de verkoop in. Dan zal ook de sloop van start gaan. “Ik ben heel blij dat we dit hebben kunnen bereiken, mede dankzij de inzet van Jack Burgers. Na Amac is het mooi dat ook deze lelijke puist in het landschap verdwijnt.”[l]