Conny Miermans' grote hobby is beeldhouwen. FOTO COBY WEIJERS
Conny Miermans' grote hobby is beeldhouwen. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Problemen los je niet op als je wakker ligt'

HEINKENSZAND - Het is wennen voor Conny Miermans. Zelf is de wethouder van de gemeente Borsele nog volop aan het werk en niet met haar afscheid bezig. "Maar her en der krijg ik al een bloemetje. Dan denk ik: 'Het komt er toch echt aan."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Conny Miermans is niet de vrouw om heel gewichtig te doen over haar afscheid van de lokale politiek. “Als het klaar is, is het klaar”, zegt ze. Er is een feestje ter ere van haar afscheid, maar daarna is het gedaan. “Ik zorg dat alles op papier staat voor mijn opvolger, zodat hij of zij in een warm bad terecht komt en ben dan weg.” Ze weet zelf hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te beginnen. Vier jaar geleden zag ze veel nieuwe gezichten om haar heen. Zij kregen veel voor hun kiezen, zeker omdat de decentralisaties in het sociaal domein net waren doorgevoerd. “Ik was er al een paar jaar mee bezig en had veel voorsprong. Ik zat al op de trein en kon doorrijden. Dat was gunstig, omdat het zo’n moeilijk dossier is.”

Radertjes

Het sociaal domein is wel een onderwerp dat Miermans, voormalig huisarts, paste als een jas. “Vanwege mijn vorige week snapte ik goed waar het over ging. Dat heeft me geholpen. Ik begrijp dat het beter is als het dichter bij de mensen wordt geregeld, maar het is ons met de kortingen op de budgetten niet makkelijk gemaakt. Ik sta graag met mijn voeten in de klein en ben een mensenmens. Als huisarts was het één op één, als wethouder probeerde ik mijn best te doen voor een grote groep. Het past echt bij mij.”

Het is geen makkelijke portefeuille. Miermans zegt dat alles na vier jaar nog volop in beweging is en dat het niet makkelijker maakt. “Om het goed te doen, moeten alle radertjes moeten in elkaar grijpen. In Borsele hebben we het nu goed op orde, vooral door samen te werken. De zorg is goed en de financiën hebben we in de hand, maar er blijven altijd onverwachte zaken zich voordoen en mensen die buiten de boot vallen. Helaas.”

Millennium

Een andere geliefd onderwerp van Miermans is duurzaamheid. Onlangs stelde ze nog de nieuwe duurzaamheidsvisie vast. Het is een ambitieus plan, maar door doe samen te werken zijn de doelen, zoals energieneutraal wonen, meer biodiversiteit en elektrische deelauto’s in de dorpen, haalbaar. “Ik ben een bruggenbouwer en wil het voortouw nemen, ook op dit onderwerp. Acht jaar geleden stond duurzaamheid niet op de agenda. We waren een millenniumgemeente, maar de enige in Nederland zonder budget. Dat was wegbezuinigd, nu heeft iedereen het over het onderwerp.” Miermans ziet het als een belangrijke taak voor haar opvolger dat de visie tot uitvoering wordt gebracht. Miermans neemt na de verkiezingen, zodra er een nieuw college is, afscheid. In 1996 werd ze door de PvdA benaderd. Sindsdien is ze actief betrokken geweest, de laatste jaren als wethouder. Naast het sociaal domein had ze moeilijke dossiers onder haar hoede, zoals de jeugdzorg en het gezondheidsonderzoek naar aanleiding van de uitstoot van Thermphos. Uiteindelijk verliep dat laatste onderzoek goed, maar spannend was het wel, zeker omdat de landelijke media er bovenop zat. “Stel dat het niet goed was geweest, dan had ik moeten zeggen dat de fabriek dicht moest. Daar sta je op bepaalde momenten wel bij stil.”

Wakker ligt ze er echter niet van. “Problemen los je niet op door wakker te liggen. Je moet ze aanpakken. Niet lullen, maar poetsen.” Zodra het is afgelopen, gaat Miermans zes weken naar Australië. Daarna verwacht ze meer tijd te hebben voor haar tuin en haar grote hobby: beeldhouwen. “En verder komt er wel iets op mijn pad. Misschien in de raad van toezicht van een zorgorganisatie en misschien op de werkvloer als vrijwilliger. We zien wel.”[l]


De wethouder tijdens de warme truiendag eerder dit jaar. FOTO BENNIE KRAJENBRINK