Ans Molema. FOTO PETER URBANUS
Ans Molema. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

'Ik ben gewoon af en toe onhandig'

GOES - Een fietshelm zou eigenlijk verplicht moeten worden, vindt Ans Molema uit Goes. Zeker met het toenemende aantal senioren op elektrische fietsen. Zelf viel zij zes jaar geleden met haar fiets. Volgens een arts voorkwam haar helm dat ze ernstiger hersenletsel opliep.

DOOR PETER URBANUS

Oud-onderwijzers Ans Molema is sindsdien een nog grotere voorstander van de fietshelm. Ze werkte jarenlang op Montessorischool de Basis in Goes. “Op een keer zei een van de kinderen: ‘Jij valt wel vaak hè, juf Ans?’ Dat klopte. Daar is geen speciale oorzaak voor. Ik ben gewoon af en toe onhandig”, denkt ze zelf. Haar man was ook blij met Ans’ besluit een fietshelm te gaan dragen. “Nadat ik daar in de klas over had verteld, bedankte een moeder mij. Nu durft mijn kind ook een fietshelm op, zei ze.”

Ziekenhuis

Ze fietste amper twee maanden met helm op toen ze zwaar ten val kwam. Ze slipte door gladheid. “Ik weet er niks meer van, behalve dat ik in het ziekenhuis bij kwam. Het bleek dat ik een bloeding onder mijn schedel had. Het had veel erger kunnen uitpakken als ik mijn fietshelm niet had gedragen, zei mijn neuroloog.”

Het duurde twee maanden voordat ze weer aan het werk kon, maar van blijvend hersenletsel was geen sprake.

Schaamte

Molema geeft toe dat ze een fietshelm dragen nog steeds een beetje ongemakkelijk vindt. Maar de angst is sterker da de schaamte, benadrukt ze wel. De laatste tijd ziet ze ook wat meer mensen met een fietshelm op. De oud-onderwijzers vindt inmiddels dat het verplicht zou moeten worden gesteld.

'Een cursus voor senioren is aan te bevelen'

Zoals bekend is de elektrische fiets sterk in opkomst. Met het toenemende aantal fietsers, en dan met name senioren, worden er ook meer fietscursussen voor senioren aangeboden.

Klein hoekje

Ook de oud-onderwijzeres heeft zo’n cursus gevolgd. Er zijn zelfs fietshelmen waarbij nauwelijks te zien is dat het een helm is, zegt ze geruststellend. “Het lijken eerder mutsjes. Een fietscursus voor senioren is zeker aan te bevelen. Vriendinnen van me zijn met hun elektrische fiets wel eens de stoep opgeschoten.” Een ongeluk zit in een klein hoekje, wil ze maar zeggen.

Ongevallen

Vallen met de fiets komt behoorlijk vaak voor. Er valt best wat te zeggen voor het dragen van een fietshelm, zo blijkt uit een onlangs verschenen rapport van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ).

In 2016 moesten ruim 1000 fietsers na een ongeval worden behandeld op de afdeling spoedeisende hulp van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes. Van de volwassenen die na een fietsongeval moesten worden behandeld was de helft tuissen de 50 en 64 jaar oud. Een kwart van deze volwassenen reed op een elektrische fiets. 65-plussers vormden een derde van het totale aantal gewonde fietsers.

Op verzoek van het regionaal orgaan vulde een deel van de gewonde fietsers die werden behandeld in het ADRZ vulde een vragenlijst in.

Gevraagd naar de oorzaak van hun fietsongeval stelde 41 procent dat eigen gedrag de oorzaak van het ongeluk was. Ook de toestand van de weg was volgens meerdere ondervraagden vaak een belangrijke factor.[l]