Rien Heijboer van het Leger des Heils denkt dat het beter is te verhuizen naar Klein Frankrijk. FOTO PETER URBANUS
Rien Heijboer van het Leger des Heils denkt dat het beter is te verhuizen naar Klein Frankrijk. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Leger des Heils wil naar Klein Frankrijk

GOES - Kerkgenootschap Leger des Heils in Goes hoopt binnen afzienbare tijd te kunnen verkassen naar een nieuw onderkomen aan Klein Frankrijk in Goes. Bedoeling is dat de verschillende activiteiten die het Leger des Heils ontplooit straks daar kunnen worden geconcentreerd en elkaar versterken.

DOOR PETER URBANUS

Momenteel zijn de kringloopwinkels en koffiehoek, waar mensen ook voor contact en een gesprek terecht kunnen, ondergebracht in het verscholen liggende dienstencentrum aan de Leliestraat. Korpsstaflid Rien Heijboer vertelt in één van de kantoortjes in dit gebouw over de dienstverlening. “De kringloopwinkels zijn een belangrijk middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Ook kunnen ze hier een zinvolle bezigheid kunnen vinden en zo weer participeren in de samenleving. Een klussenteam is in ontwikkeling”, zegt hij.


Crisisopvang
Voor onder meer het sociaal spreekuur, crisisopvang, training van schuldhulpvrijwilligers, kerkdiensten en gespreksgroepen is er de locatie Ravelijn de Groene Jager. Daar zit het Leger al 125 jaar. Het gaat de organisatie wel aan het hart om te moeten verhuizen, zegt Heijboer. De nieuwbouw daar is bovendien pas 20 jaar oud. Maar een nieuw centraal gelegen en beter zichtbaar gebouw met ruime parkeergelegenheid heeft toch de voorkeur. Het dienstencentrum is door de jaren heen meermaals opgeknapt, maar in alle opzichten gedateerd en niet erg geschikt meer als onderkomen.

Gedateerd
Renoveren van het gebouw aan de Leliestraat was een optie. Maar alles doorrekenend is dat niet aantrekkelijk, besloot de organisatie. De beoogde nieuwbouw in Klein Frankrijk ligt centraal, tussen de wijken Goes-West en Goese Polder in.

Het Leger heeft ruimte nodig. In de kringloopwinkels zijn tweedehands meubelen, huisraad en kleding te koop. De doelgroep is met name mensen met een smalle beurs. Via de maatschappelijke dienstverlening van het korps worden ook meubels en huisraad verstrekt aan mensen die hun leven weer opnieuw moeten opbouwen.

Belangrijk voor het Leger des Heils is de inloopfunctie voor mensen die een of andere vorm van hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij schulden of andere problematiek. Een betere bereikbaarheid en zichtbaarheid kunnen daar zeker aan bijdragen, denkt Heijboer. Ook voor de kerkelijke activiteiten is ruimte nodig.

De toekomstige vestiging moet dus multifunctioneel worden. Inmiddels liggen de eerste schetsen en tekeningen er, maar de gemeente moet nog akkoord gaan. Voor het realiseren van de diverse functies, waaronder de noodopvang, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het nieuwe gebouw wordt wel low budget-bouw, benadrukt Heijboer.[l]