De zetelverdeling in de nieuwe gemeenteraad van Goes, in vergelijking met de oude. ILLUSTRATIE WEEKBLAD DE BODE
De zetelverdeling in de nieuwe gemeenteraad van Goes, in vergelijking met de oude. ILLUSTRATIE WEEKBLAD DE BODE Foto: Weekblad de Bode

'Willen onze plannen gaan waarmaken'

GOES - Vanuit het niets is Nieuw Goes de vierde partij in de gemeente Goes. 1879 Goesenaren stemden woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen op de nieuwkomer, genoeg voor drie zetels. "Nu begint het echte werk pas", zegt lijsttrekker Vincent Mareels. Het CDA leverde in, maar is nog altijd de grootste.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het was een verrassing, zelfs voor de kandidaten van Nieuw Goes, die toch niet zonder zelfvertrouwen opereerden in de verkiezingscampagne. “Ik had stiekem gehoopt op twee zetels, maar drie was echt boven verwachting”, zegt Vincent Mareels. “We hebben veel te danken aan de Goese kiezers.”

De nieuwkomers deden het in alle wijken en kernen opvallend goed. In de Goese Polder kwam de nieuwkomer als tweede uit de bus en in Wolphaartsdijk werd ze de derde partij. “Verder zaten we overal in de middenmoot.”

Werkbezoeken

Mareels denkt dat het succes deels is te verklaren door een goede campagne op social media, maar ook doordat de partij geregeld het nieuws wist te halen met ideeën en plannen. “En we hebben veel werkbezoeken afgelegd, zijn met de mensen in gesprek gegaan en hebben goed naar hen geluisterd. Ik denk dat inwoners ons aantrekkelijk vinden, omdat we duidelijke standpunten hebben.”

Vernieuwend

Mareels wil met zijn collega’s Martijn Vermeulen en Nellie Bliek, die met voorkeurstemmen werd gekozen, de komende vier jaar een vuist maken in Goes. “We willen onze vernieuwende plannen nu gaan waarmaken”, zegt hij. “Het werk begint nu echt.”

Mareels zegt zich onder meer hard te maken voor de invoering van een gemeentelijk referendum en hij wil inwoners vaker en sneller betrekken bij de besluitvorming. “We willen er vol voor gaan.”

Campagne

Het trok misschien minder aandacht dan de drie zetels van Nieuw Goes, maar de VVD boekte woensdag ook flinke winst. De liberalen van Loes Meeuwisse kwamen met 2847 stemmen, bijna 600 meer dan in 2014, als tweede uit de bus. De VVD heeft straks vier zetels. "Ik ben heel blij. Om eerlijk te zijn had ik het wel verwacht", zei Meeuwisse in een reactie. "We hebben een hele goede periode achter de rug, veel kunnen realiseren en meer campagne gevoerd dan vier jaar geleden."

Dubbel

De SGP/ChristenUnie heeft ook vier zetels. Zij werd de op twee na grootste met iets meer stemmen dan vier jaar geleden. Het CDA is nog altijd de partij met de meeste zetels, al moest ze er twee inleveren. Lijsttrekker Derk Alssema zei woensdagavond dan ook 'een dubbel gevoel' te hebben. "Het is best een beetje balen."

De SP was de grote verliezer van de avond. In 2014 waren de socialisten de derde partij, maar van de drie zetels van toen was er woensdagavond laat nog eentje over.

Volger

GroenLinks won in lijn met de landelijke trend één zetel. Manda Heddema kon daar gezien het aantal voorkeurstemmen aanspraak op maken. Zij liet donderdag echter weten daarvan af te zien. Belangrijkste reden was dat ze niet met haar man (en lijsttrekker) Carel Bruring in een fractie wil zitten. “Dat moet je niet willen. Je hebt dan altijd de schijn tegen.” Uit het oogpunt van integriteit besloot ze haar zetel af te staan aan André Alting, die op plek twee van de kandidatenlijst stond. Heddema laat zich wel beëdigen als fractievolger. Ze mag dan het woord voeren in commissievergaderingen.

De PvdA en Partij voor Goes behielden hun twee zetels. D66 verloor er één en heeft er nog twee.[l]


Ad Schenk, momenteel demissionair wethouder in Borsele, is benoemd tot informateur in de gemeente Goes. Derk Alssema van het CDA heeft hem gevraagd de gesprekken met de partijen te leiden. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we met Ad Schenk, als zeer ervaren gemeentebestuurder, een voortvarend en zorgvuldig informatieproces tegemoet kunnen zien.” Deze week vinden de eerste gesprekken plaats met de fracties en burgemeester Herman Klitsie. Schenk doet het onbezoldigd.

Lijsttrekker Vincent Mareels is blij met de drie zetels voor zijn partij. FOTO COBY WEIJERS