De jongeren zijn blij met de komst van het skatepark. Vierde van links staat Maarten Landegent, rechts naast hem Derk Alssema. FOTO EUGÈNE DE KOK
De jongeren zijn blij met de komst van het skatepark. Vierde van links staat Maarten Landegent, rechts naast hem Derk Alssema. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Picasa

Goes krijgt een indoor-skatepark

GOES - Goes heeft in augustus een indoor-skatepark. In mei wil initiatiefnemer Maarten Landegent beginnen met de bouw van het centrum aan de Houtkade. Hij heeft de ruimte in samenwerking met de gemeente Goes gevonden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In de voormalige timmerwerkplaats aan de Houtkade liggen de onderdelen voor de ramps en rails al opgestapeld.

Maarten Landegent, eigenaar van Lux Boardshop op de Grote Kade in Goes, heeft ze gehad van Skatepark Meker in Middelburg dat in 2017 ophield te bestaan. Het skatepark kon het niet meer bolwerken toen de gemeente Middelburg de subsidie stopte.

'Hier kunnen ze lekker bewegen'

Landegent is daar in Goes helemaal niet bang voor. Alleen al voor de bouw kan hij rekenen op de hulp van tientallen vrijwilligers, vooral jongeren die skaten, steppen en BMX-en. “Maar ook ouderen, die vroeger hebben geskatet, bellen me en zeggen dat ze iets willen doen. Zij vinden het goed dat er iets komt. Het is een ongelooflijk grote groep die hier voor de volle honderd procent voor wil gaan. Daarom gaat dit lukken.”

Antwerpen

De gemeente Goes heeft Landegent geholpen met zijn zoektocht naar een ruimte, maar staat ook aan zijn zijde bij het aanvragen van de vergunningen en ze geeft de ondernemer waarschijnlijk een subsidie om op te starten. “Wij vinden het belangrijk dat jongeren sporten en bewegen. Hier kunnen ze dat straks lekker doen”, zegt wethouder Derk Alssema. “En om het enthousiasme van Maarten kun je sowieso niet heen.”

Ook zegt de ondernemer het te doen, omdat hij jongeren graag actief bezig ziet. “Nu moeten veel van deze skaters de provincie uit, naar Rotterdam, Breda of Antwerpen. Straks kunnen ze het in hun woonplaats doen. Ik verwacht heel veel jongeren.”

Entree

Als alles is opgebouwd wil Landegent zo snel mogelijk de deuren openen. Augustus is het streven.

In de persoon van BMX-er Mark Vos uit ‘s-Gravenpolder heeft hij een beheerder op het oog. Kids die willen skaten, steppen of BMX-en betalen straks waarschijnlijk vier euro entree. “Heel veel mensen vragen me waarom het is gestopt in Middelburg, maar dat weet ik niet. Hier gaat het absoluut lukken.”

Sponsoren

Om de kosten van de bouw en exploitatie te drukken zijn Landegent en zijn kompanen op zoek naar sponsoren, zowel in geld als in natura, en mensen die de handen uit de mouwen willen steken.

De ondernemer is via zijn website www.luxboardshop.nl een crowdfundingsactie begonnen voor het skatepark. Daar kunnen mensen een bedrag storten of aangeven of ze willen meewerken.[l]