Ricciotti's Gametour
Ricciotti's Gametour

Commodore 64 voor symfonieorkest in Ter Weel

GOES - Hoe klinkt de muziek van Commodore 64-games uit de jaren ’80 en ’90 gespeeld door een symfonieorkest van nu? Je hoort het op 11 april wanneer de Gametour van het Ricciotti ensemble zorggroep Ter Weel in Goes aandoet.

Nederlands’ meest speelse symfonieorkest geeft een concert waarin muziek, live electronics en ‘spelen’ centraal staan. Speel zelf ook mee; met vernuftige elektronische gadgets en apps beïnvloed jij het orkestgeluid. Naast Commodore 64-tunes staat natuurlijk ook ‘traditionele’ muziek op het programma, zoals van Bizet, Tsjaikovski en Rossini en uiteraard ontbreekt de Pokémon Theme ook niet!

Volledig opgeladen, geüpdatet naar de laatste versie en voorzien van apps, elektronica, multidisciplinaire composities en bijzondere instrumenten trekt het Ricciotti door Nederland op zoek naar publiek om voor en mee te spelen. Speciale gast is duo Perforator bestaande uit hoboïste Marlies van Gangelen en sound engineer/muzikant Akim Moiseenkov. Zij geven de optredens een extra dimensie door het gebruik van bewegingssensoren, bevestigd aan hun lichamen. Ook brengen zij innovatieve gadgets mee die dankzij aanraking en beweging invloed uitoefenen op geluid dat het orkest voortbrengt. Publiek mag hiermee (mee)spelen en wordt zo onderdeel van het concert.

Commodore 64

Een speciale rol in het programma is er voor drie jonge componisten/arrangeurs. Zij gingen in Ricciotti’s Grote Arrangeerwedstrijd de uitdaging aan om de muziek van Commodore 64-gametunes geschikt te maken voor symfonieorkest. Nostalgie en vernieuwing in één muziekstuk!

Rossini tot Pokémon

Naast composities die ontstaan door improvisatie en de digitale wereld staat er tijdens de Gametour natuurlijk ook ‘regulier’ repertoire voor symfonieorkest op de lessenaars. Het Ricciotti koos stukken die beïnvloed zijn door spel in de breedste zin van het woord. Denk aan Jeux d’enfants van Bizet, Rossini’s Guillaume Tell, Pique Dame van Tsjaikovski, maar ook The Chariot Race van John Philip Sousa, gloednieuwe premières als Configuring Pixellations (Thomas van Dun) en Robben staat vrij (Leonard Evers) en natuurlijk de Pokémon Theme!

Ricciotti ensemble

Straatsymfonieorkest Ricciotti wordt ook wel het meest onorthodoxe orkest van Nederland genoemd. De 42 energieke, jonge musici zijn tot alles in staat om nietsvermoedend publiek te laten kennismaken met de unieke, rijke klanken van het symfonieorkest. Op deze tournee wordt onder andere het Nationaal Video Game museum in Zoetermeer aangedaan. Maar het zou ook maar zo kunnen dat het Ricciotti ineens WildOp! gaat bij een LAN-party, bridgedrive, gamebeurs of LARP-feest.

Ricciotti’s Gametour

Ricciotti ensemble o.l.v. Leonard Evers. Duo Perforator, 11 april 14.45-16.00 uur, Ter Weel Goes, Joannaplantsoen 1. https://terweelactief.nl/evenementen/optreden-ricciotti-ensemble/. Daarna diverse locaties door heel Nederland. www.ricciotti.nl - Facebook @RicciottiEnsemble - Instagram #ricciottiensemble - Twitter @ricciottitweets - YouTube www.youtube.com/ricciottimail. [l]