Asielzoekerscentrum Goes sluit na zomer de deuren

GOES - Het AZC aan de Albert Plesmanweg in Goes sluit 1 oktober van dit jaar de deuren. Het nieuws kwam donderdag als een verrassing voor de gemeente Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Burgemeester Herman Klitsie werd donderdagmorgen gebeld door de locatiemanager van het AZC in Goes. “We wisten dat het een aflopende zaak was, maar dat het zo snel zou sluiten, was ook voor ons nieuws." Klitsie leeft mee met de gezinnen aan de Albert Plesmanweg. “We moeten de terugloop van het aantal asielzoekers en deze keuze van het COA zien als een gegeven, maar beseffen goed dat het om ouders met kinderen gaat, die hier al jaren naar school gaan en vriendjes hebben. Zij moeten nu naar de andere kant van het land. Dat is even slikken.” Klitsie wil uitzoeken of de gemeente iets voor de bewoners kan betekenen bij het verhuizen. “Het was een locatie met veel maatschappelijk draagvlak. Problemen zijn er nauwelijks geweest en bestuurlijke zorgen waren er zelden. Het zou geen probleem zijn geweest als het langer was open gebleven.” Het centrum aan de Albert Plesmanweg werd in januari 2011 geopend door toenmalig minister Gerd Leers. De afgelopen jaren was het een gezinslocatie. De 63 kinderen gingen naar De Tweemaster, 't Noorderlicht en Holtkampschool en het voortgezet onderwijs.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maakte donderdag bekend dat ze het aantal opvangplekken terugbrengt van 31.000 naar 27.000.[l]