Heer Hendrik voert in het kader van het jubileum een speciale versie van 'Mary Poppins' op. FOTO HEER HENDRIK
Heer Hendrik voert in het kader van het jubileum een speciale versie van 'Mary Poppins' op. FOTO HEER HENDRIK Foto: Heer Hendrik

'Na 60 jaar gaan we op eigen kracht door'

's-HEER HENDRIKSKINDEREN – Toneelvereniging Heer Hendrik bestaat 60 jaar. Ze viert het op 14, 15, 20 en 21 april met een speciale jubileumvoorstelling in het Heer Hendrikhuis.

DOOR JESSICA ROVERS

Een van de eerste stukken die het gezelschap na zijn oprichting op 17 april 1958 ten tonele bracht was ‘Polly Perkins’. Het stuk is voor de jubileumviering bewerkt en herschreven door Peter Adriaanse. Toeschouwers krijgen een kijkje achter de schermen tijdens een generale repetitie en het verloop van een laatste voorstelling. Voorzitter Ada de Feiter legt uit dat het eigenlijk een toneelstuk in een toneelstuk is. “Het is een heel oud stuk en speelt zich af in de jaren ‘30. Voor de pauze bestaat de voorstelling uit het originele stuk, maar daarna krijgen de kijkers een kijkje achter de coulissen. Er gebeuren allemaal gekke dingen. Het geheel is natuurlijk een beetje overtrokken. Dat maakt het stuk zowel bijzonder als hilarisch.”

15 van de 21 leden van Heer Hendrik doen mee aan de jubileumvoorstelling. Volgens De Feiter schommelt het ledental de afgelopen jaren. “We zitten altijd wel rond de 25 leden. We hebben er net twee nieuwe, jonge leden bij. Dat is heel fijn, want het gros van de leden van toneelverenigingen zijn vrouwen van tussen de 40 en 60 jaar. Mannen zijn schaars, maar gelukkig hebben we er momenteel vijf. Daardoor kunnen we verschillende soorten stukken spelen.”

De diversiteit in voorstellingen is volgens haar één van de kenmerken van het toneelgezelschap. “We proberen veel afwisseling te zoeken in de stukken die we opvoeren. Ieder jaar willen we iets anders brengen dan het jaar daarvoor, zodat we elke keer een nieuwe uitdaging hebben.”

Toneelvereniging Heer Hendrik is volgens de voorzitter een actieve club. “We hebben elk jaar een avondvullende productie en doen mee met de Kerstmarkt en Goes Kinderstad. Momenteel zijn we bezig met de Mysterytour die in november plaatsvindt in Goes. We proberen dat nieuw leven in te blazen, nadat het ter ziele ging in 2015. Het is een hele organisatie, maar een ontzettend leuk concept. In Café Baarends is een startvoorstelling waarna het publiek naar verschillende locaties in Goes wandelt voor een voorstelling. Dit kan toneel, muziek of een vertelling zijn.”

Vast publiek

Een van de veranderingen van de afgelopen 60 jaar is dat de vereniging het uitsluitend moet hebben van eigen initiatieven. “Vroeger werden we wel eens uitgenodigd door andere verenigingen, maar uit spelen gebeurt niet meer.” Wat blijft is een vast publiek. “We draaien op eigen kracht en hebben een trouw publiek van familie, kennissen en toneelvrienden. Als het aan ons ligt, gaan we nog wel even door.” Reserveren kan via 0113-223157 of contact@toneelvereningingheerhendrik.nl.[l]