De eigenaren van de bezorgrestaurants die meedoen aan de nieuwe website. FOTO EUGÈNE DE KOK
De eigenaren van de bezorgrestaurants die meedoen aan de nieuwe website. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Je moet niet afhankelijk zijn van een derde partij'

GOES - Vijftien restaurants in Goes en omgeving hebben de handen ineengeslagen en zijn begonnen met de website eetgoes.nl. Het is een lokaal offensief tegen het landelijke Thuisbezorgd, het bedrijf dat begin dit jaar de commissie voor haar diensten verhoogde van twaalf naar dertien procent. “Terwijl wij het harde werk doen”, zegt Hassan El Helw van restaurant Pyramide.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De Goese restauranteigenaren vonden de commissie en administratiekosten, die ze voor elke bestelling aan het landelijke bedrijf van Jitse Groen moeten afdragen, al langer veel te hoog. Toen het moederbedrijf Takeaway begin dit jaar de extra procent commissie in rekening ging brengen was de maat vol voor de Goesenaren. “We vonden dat het echt niet meer langer ging. Zo’n goede service levert Thuisbezorgd niet voor die dertien procent”, vertelt Jesse Wiskerke van American Spareribs op de Vlasmarkt.

Klachten

Zelf was hij de klachten over te late leveringen, de missers en foute bestellingen al lang beu. “Als wij pas een half uur later een bestelling binnenkrijgen via Thuisbezorgd, dan kunnen wij er weinig aan doen dat het eten niet binnen een uur bij de klant is. Wij krijgen echter wel de klachten van de mensen”, aldus de jonge eigenaar van het bezorgrestaurant. “Wij werken ons kapot, terwijl hij op een bank zit en rijk wordt”, noemt Hassan El Helw zijn grootste bezwaar.

El Helw, die restaurant Pyramide in de Magdalenastraat runt, stapte af op Wiskerke en stelde voor samen te werken. Lokaal. “Want er zijn veel alternatieven, maar die werken allemaal niet echt. Landelijk kun je weinig tegen Thuisbezorgd doen, op lokaal niveau wel.” Wiskerke hapte meteen toe. “Ik ben een ondernemer en wil kunnen ondernemen. Je moet dan niet afhankelijk zijn van een derde partij.”

Dertien

El Helw en Wiskerke gingen samen de andere bezorgrestaurants af in Goes. Er sloten zich nog dertien restaurants aan: Snackpoint De Gans op de Kreukelmarkt, Konya Sushi in de Van de Spiegelstraat, Saloniki op de Beestenmarkt, Pizza Express Lijn en Taba in de Korte Kerkstraat, Ali Baba in de Lombardstraat, het Grieks Hoekje in de Zusterstraat, Toko Soerin, Regenboog, beide in de Wijngaardstraat, Snack 77 aan de Oostsingel, Antalya op het Bleekveld, De Keuken van Denise en Aziatisch Restaurant De Paradijsvogel uit ‘s-Gravenpolder.

Samen hebben ze de website eetgoes.nl opgezet waarop ze allemaal zijn te vinden. Via de logo’s kom je op de websites van de restaurants zelf terecht waarop de bestelling kan worden geplaatst.

'We hebben goed gekeken naar andere voorbeelden'

Geen enkele ondernemer draagt een commissie af aan één van de andere ondernemers of aan een organisatie daarboven. “We hebben gekeken naar andere voorbeelden, maar vonden dit de beste oplossing. Dit past goed bij ons”, aldus Wiskerke. “We willen echt met elkaar samenwerken om het voor elkaar te krijgen. Er is ook veel contact onderling”, aldus El Helw. “We hebben bijvoorbeeld al een tijdje een app-groep samen.”

Lastig

Wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes lanceerde vorige week de website in restaurant Antalya op het Bleekveld in Goes. Hij plaatste een bestelling en prees het initiatief. “Het is heel vervelend als partijen met veel invloed het lastig maken voor een ondernemer om te ondernemen. Daarom is het goed dat jullie zeggen: ‘We doen het zelf wel’. Dat past ook bij de Goese ondernemingszin.”

De deelnemende restaurants zijn te vinden op de website www.eetgoes.nl.[l]