Afbeelding
Foto: Archieffoto

'Het veroorzaakt veel vervuiling'

‘s-GRAVENPOLDER - “Houtrook bevat veel verontreinigde stoffen en veroorzaakt bij mensen met een longaandoening verergering van hun klachten.” Dat zegt Dieter Pientka van Stichting Houtrookvrij uit ’s-Gravenpolder. Als mensen af en toe eens de houtkachel of open haard aansteken is dat geen punt, maar dagelijks stoken veroorzaakt veel problemen.

DOOR PETER URBANUS

Dieter en echtgenoot Marleen Pientka wonen zo’n zeventien jaar in ’s Gravenpolder. Ze hebben gemerkt hoe - met name de laatste jaren - het aantal huishoudens dat hout verstookt is toegenomen. “Mensen willen besparen op stookkosten en laten daarom de open haard of houtkachel veel vaker branden”, vermoedt Dieter Pientka. “We hebben er niks op tegen als iemand af en toe de haard eens aansteekt voor de gezelligheid. Maar als mensen de haard of houtkachel dagelijks laten branden, veroorzaakt dat veel vervuiling en klachten. Zelf hebben we geen longaandoening, maar mensen met astma hebben beduidend meer medicatie nodig als er veel gestookt wordt in hun omgeving. Het is ook zeer belastend. Mensen zijn soms ten einde raad en gaan hun huis helemaal afsluiten, om die lucht maar niet binnen te krijgen. Maar dat geeft ook weer problemen, want je moet wel kunnen ventileren.”

Het is dus belangrijk dat mensen die stoken zich bewust worden van de overlast, vindt Pientka. “Vaak weten mensen niet dat het schadelijk is en dat anderen er ernstige hinder door ondervinden. De stoker heeft het recht om te stoken, maar de niet-stoker heeft ook recht op schone lucht.”

Om die reden is de Stichting Houtrookvrij een petitie gestart tegen hout stoken. Als actief lid van de stichting doet Pientka ook metingen van fijnstof en andere schadelijke bestanddelen van houtrook.

De uitkomsten liegen er volgens hem niet om. “De sensoren meten verschillende typen fijnstof, van 0,5 tot 2,5 micrometer tot grover fijnstof van 2,5 tot 10 micrometer. Die wordt veroorzaakt door gewone houtkachels en open haarden. Qua verontreiniging is houtrook zelfs twaalf keer zo schadelijk als sigarettenrook, mede doordat je er langere tijd aan wordt blootgesteld. Ik heb ook wel eens metingen gedaan in huis bij mensen die zelf stookten. Ze schrokken van de uitkomsten.”

Er is ook nog een kleiner type fijnstof. Dat wordt met name geproduceerd door moderne pelletkachels. “De vervuiling door die optimaal afgestelde pelletkachels is weliswaar geringer, maar het type fijnstof dat ze produceren dringt nog dieper in de longen en het lichaam door.” Houtstook kan volgens Pientka nooit duurzaam zijn. “Het veroorzaakt broeikasgassen en houtpellets worden veelal geproduceerd in de Verenigde Staten en hier naartoe vervoerd per zeeschip.” Stichting Houtrookvrij zit ook in het overlegplatform Houtrook en Gezondheid met onder meer het Longfonds en de landelijke GGD.

Meer informatie op www.houtrookvrij.nl.[l]