Coalitie in Goes gaat door, maar wil het roer omgooien

GOES - Het CDA, VVD en SGP/ChristenUnie gaan samen verder in Goes, maar niet alles blijft hetzelfde.

DOOR EUGÈNE DE KOK

"Het signaal is duidelijk", zei CDA-kopman Derk Alssema vorige week bij de presentatie van het advies van informateur Ad Schenk. "We gaan actiever investeren in meer draagvlak voor collegevoorstellen." De behoefte aan een andere manier van besturen was de rode draad in de gesprekken, die informateur Ad Schenk voerde met alle fractievoorzitters. "Dat vond ik opvallend", zei Schenk, die zijn klus in de gemeente Goes 'een leuke job' vond. "Het zegt dat ze toe zijn aan bestuurlijke vernieuwing, aan het eerder betrekken van raadsleden en inwoners bij de besluitvorming. Blijkbaar hebben ze dat de afgelopen tijd gemist. Nu is ook het momentum om zoiets te doen. Halverwege een coalitieperiode gooi je het roer niet om."

Een goede test voor een nieuwe manier van besturen is het dossier over de koopzondagen, zei Schenk. Volgens hem moet Goes opnieuw beginnen. "Het is lastig, omdat de meningen ver uiteen lopen. Ga daarom eens met elkaar zitten en praat niet meteen over aantallen, maar eerst over de randvoorwaarden, met inachtneming van ieders belangen. Dan kom je tot een breed gedragen oplossing en een heldere regeling."

Samenwerking

Helder was ook Schenk's advies over een nieuwe coalitie. De meeste fractievoorzitters gaven aan dat ze voorstander waren van een coalitie van drie partijen. De enige optie daarvoor is de bestaande samenwerking tussen het CDA, VVD en SGP/ChristenUnie.

Samen hebben ze 13 van de 25 zetels. "Het is misschien een fragiele meerderheid en risicovol, maar met een andere manier van besturen moet het kunnen."

In Goes is nieuwkomer Nieuw Goes met drie zetels de vierde partij. GroenLinks, PvdA, Partij voor Goes en D66 hebben twee zetels en de SP heeft er nog eentje over.[l]