Peter Platschorre werd zaterdag verrast met de grote deelname aan de toertocht en met een onderscheiding. FOTO JESSICA ROVERS
Peter Platschorre werd zaterdag verrast met de grote deelname aan de toertocht en met een onderscheiding. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Peter Platschorre is de eerste Heer van Borsele

ELLEWOUTSDIJK – Burgemeester Gerben Dijksterhuis heeft zaterdag voor het eerst een nieuwe waardering van de gemeente Borsele uitgereikt. Peter Platschorre (1959) uit Driewegen ontving tijdens de Peter Platschorre Classic de speld en oorkonde Heer van Borsele.

DOOR JESSICA ROVERS

Hij kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor watersportvereniging Ellewoutsdijk en schutterij Zorgvlied. Ook vervulde Peter altijd de rol van hulpsinterklaas in het dorp. De watersportvereniging had gevraagd om Peter Platschorre een blijk van waardering toe te kennen voor zijn inzet. Platschorre was sinds 1989 penningmeester van de vereniging en daarvoor was hij al jaren actief bestuurslid. De vereniging beschouwt hem als drijvende kracht achter veel zaken. Zo regelde hij via de gemeente, Rijkswaterstaat, brandweer en Waterschap Scheldestromen alles met betrekking tot het uitspuiten van de haven.

Erelid
Schutterij Zorgvlied, waarvan Platschorre 30 jaar penningmeester is geweest, uitte haar dankbaarheid door hem tijdens de uitreiking te benoemen tot erelid.
Bij Platschorre is vorig jaar de ziekte ALS geconstateerd. Op initiatief van zijn collega's bij de politie werd, in samenwerking met zijn dochter Stephanie, zaterdag een fietstocht door Zuid-Beveland georganiseerd: de Peter Platschorre Classic.
De opkomst was enorm. Aan de grote fietstocht van 85 kilometer deden meer dan 175 mensen mee, voor de kleine waren dit er 100. Voor Platschorre was het een emotioneel gebeuren. Hij zei 'ontzettend dankbaar' te zijn. “Je oogst wat je zaait. En dat zie je nu. Ik vind het geweldig dat iedereen dit voor mij gedaan heeft: familie, collega's en vrienden.”

Trots
Stephanie maakte bekend dat met het evenement meer dan 11.000 euro is opgehaald. Het bedrag komt in zijn geheel ten goede aan de Stichting ALS Nederland.
Ook voor haar was het een beladen middag. “Ik ben heel trots. Mijn vader is een sterke man met veel gevoel voor humor. Hij staat altijd voor iedereen klaar. Hij kent ontzettend veel mensen en we hebben dit dan ook allemaal kunnen doen met vrijwilligers, zonder zelf investeringen te hoeven doen.”

Legpenning
De onderscheiding Heer van Borsele heeft de bronzen legpenning en het chapeaubeeldje vervangen. Iedereen kan een inwoner van de gemeente Borsele nomineren.[l]