'Scouting is buitenspelen voor gevorderden'

GOES – Zaterdag organiseert Scoutinggroep Frans Naerebout op de Oosterschans in Goes allerlei activiteiten om kinderen kennis te laten maken met de vereniging. Zij kunnen broodjes bakken, kanoën, zeilen en een flesraket bouwen. Ook is er een kabelbaan als de omstandigheden het toelaten.

DOOR JESSICA ROVERS

Het gaat volgens Ide Meijering, leiding van de waterwelpen, goed met de scouting. “Doordat we veel geflyerd hebben en scholen benaderd om leden te werven, is vooral de jongste groep, de waterwelpen, het afgelopen jaar enorm toegenomen. In totaal heeft de vereniging nu zo'n 60 leden verdeeld over zes groepen. Het is leuker als de groepen wat groter zijn, omdat je dan wat grotere programma's kan doen en er meer competitie is.” Volgens Ide, die al ruim twintig jaar betrokken is, is er de afgelopen jaren best wat veranderd. “Ik ging toen ik elf was op scouting en toen ging je gewoon elke zaterdag. Tegenwoordig zijn er best veel zogenaamde parttime-kinderen. Als de groep wat groter is, is het niet erg als er een paar kinderen niet zijn.”

Wat de scouting volgens Ide zo leuk maakt is de vrijheid die kinderen krijgen, terwijl er ook een aantal duidelijke regels zijn waar iedereen zich aan moet houden. “Kinderen weten hier waar ze aan toe zijn. Ik merk dat ze dat heel prettig vinden. Ik zeg altijd dat scouting buitenspelen voor gevorderden is. Kinderen zijn ontzettend vrij en kunnen in bomen klimmen, vuurtjes stoken en hun eigen gang gaan. Hier kunnen ze hun energie kwijt. Als je aan het einde van de dag nog schoon bent, heb je niet je best gedaan."

Ide hoopt dat naast veel kinderen ook ouders door de vriendjes- en vriendinnetjesdag enthousiast worden. “Qua ledenwerving gaat het de goede kant op, maar het blijft lastig om leiding te vinden. Het zou fijn zijn als we nog een paar mensen zouden vinden die zich structureel willen inzetten. Hopelijk levert deze dag één of twee nieuwe mensen voor de leiding op.”

De dag begint om 13.30 uur.[l]