Maurice van Oosten, Toinet Verschuure (linksonder), Manouk Kerkhof (rechtsonder) en Mark van de Ketterij (rechtsmidden) zijn genomineerd voor de titel Lokale Horecaheld. FOTO'S BENNIE KRAJENBRINK, COBY WEIJERS EN STEPHAN KOOLE
Maurice van Oosten, Toinet Verschuure (linksonder), Manouk Kerkhof (rechtsonder) en Mark van de Ketterij (rechtsmidden) zijn genomineerd voor de titel Lokale Horecaheld. FOTO'S BENNIE KRAJENBRINK, COBY WEIJERS EN STEPHAN KOOLE Foto: Bennie Krajenbrink

Wie o wie is volgens u de Goese horecaheld?

GOES - De vier Goese horecahelden zijn bekend. Mark van de Ketterij van Katoen, Toinet Verschuure van Bodega de Kookclub, Maurice van Oosten van Eric’s Bar La Strada en Manouk Kerkhof van d’Anvers maken kans op de titel Goese horecaheld van 2018. De verkiezing is een initiatief van het ondernemersplatform van de Stichting Binnenstad Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Toinet Verschuure voelt zich vereerd. “Er zijn veel horecabedrijven tegenwoordig, dus er is veel keuze. Dan is het mooi als je zo’n berichtje krijgt.” Verschuure heeft een schat aan ervaring. Ze werkte meer dan twintig jaar in sterrenrestaurant Het Reymerswale in Yerseke, maar begon alweer meer dan een decennium geleden met Bodega de Kookclub op de Grote Markt in Goes. “In Yerseke heb ik geleerd wat gastvrijheid is. Dat breng ik hier ook in de praktijk, maar dan in een andere omgeving. Als de klant iets nodig heeft, probeer ik meteen te reageren.” Verschuure is continu bezig met haar zaak en komt vaak met nieuwe gerechtjes en drankjes. Onlangs zette ze nog een nieuwe gin-tonic op de kaart. “Dat houdt het leuk voor mij, maar zeker ook voor de klanten.”

Onverwacht

Waar Verschuure zich vereerd voelde, was Mark van de Ketterij van Katoen overdonderd toen hij hoorde dat hij was genomineerd. “Het kwam totaal onverwacht”, zegt de goedlachse Goesenaar. “Ik ben gewoon Mark en doe mijn werk, met veel plezier ... dat wel.”

De nominatie streelt zijn ego, zegt hij na wat aandringen, maar hij gaat er niet van naast zijn schoenen lopen. “We doen het met ons hele team, voor de klanten. Dat omgaan met mensen blijf ik leuk vinden. Beu ben ik het nooit. Soms heb je een mindere dag, maar de mensen zitten niet op mijn probleem te wachten. Zij willen een leuke tijd.” Van de Ketterij gaat geen campagne voeren. “Maar ik zou het wel heel leuk vinden.”

Pluim

Maurice van Oosten van Eric’s Bar La Strada was totaal niet met de verkiezing bezig. “Maar het zou gek zijn als ik zou zeggen dat ik het niet leuk vind.” Hij is er nuchter onder. Wie hem heeft genomineerd, weet hij niet. Waarom wel. “Als je mensen bier geeft, worden ze nu eenmaal blij”, lacht hij. Van Oosten heeft wel eens een dag dat hij wat minder zin heeft, maar beu is hij het nog niet. Hij is blij met zijn collega’s en de klanten. “Het is een leuke zaak om te werken.” Volgens hem is barkeeper een sociaal beroep. “Mensen komen naar de kroeg om wat vertier te zoeken. Dat moeten wij ze bieden.” Hij vindt zichzelf niet bijzonder. “Er zijn genoeg andere mensen in de horeca die een pluim verdienen.”

Praatje

Wie met Manouk Kerkhof van Brasserie d’Anvers belt, hoort meteen waarom ze is genomineerd als lokale horecaheld. Het enthousiasme spat er vanaf. “Ik had het niet verwacht. Uit het niets kwamen ze langs en vertelden me dat ik was genomineerd. Ik weet niet wie het heeft gedaan, maar misschien hebben ze gedacht: ‘Dat is een leuke meid, zij verdient het’.”

Ze geniet van haar werk bij d’Anvers. “Het is leuk om met mensen te werken. Ik behandel ze zoals ik zelf graag zou worden behandeld. Als ik weet dat iemand verlegen zit om een praatje, dan knoop ik een gesprekje aan. Als ik denk dat ze liever met rust worden gelaten en gewoon lekker willen drinken en eten, dan doe ik dat.” Ze kent haar concurrenten voor de titel. “Ik vind ze allemaal goed en vind het een eer dat ik met hen ben genomineerd.”

Stemmen?

Stemmen op de horecahelden kan tot en met woensdag 25 april via www.goesisgoes.nl/local-hero. De winnaars worden ongeveer een week later bekend gemaakt.[l]


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding