-
- HGL

Onderzoek naar wateroverlast in de polder

GOES - Technasiumleerlingen van Het Goese Lyceum onderzoeken in opdracht van Rijkswaterstaat de mogelijkheid om de golfoverslag van dijken te beperken, zonder de hoogte van de dijk aan te passen.

Gedacht wordt aan ‘slimme’ dijkbekledingen, beïnvloeding van de golven in het voorland of aanpassing van het profiel/vorm (dwarsdoorsnede) van de dijk. Over de effecten van deze oplossingen en zeker over de effecten van mogelijke combinaties is nog te weinig bekend. De derdeklassers wordt in hun opdracht ook gevraagd goed na te denken over waar welke oplossingen toepasbaar zijn.

Nederland houdt droge voeten door de goede zorg voor de dijken en goed geregelde afvoer van water van rivieren en kanalen. Maar het risico van overstromen blijft aanwezig. Denk hierbij aan ontwikkelingen als klimaatverandering en zeespiegelstijging.

De Nederlandse kustbescherming bestaat voor een groot deel uit duinen en dijken. De eenvoudigste oplossing tegen het stijgend zeewater en de hogere golven is het verhogen van deze zeeweringen. Dit kan echter niet oneindig uitgevoerd blijven worden. Daarom moeten oplossingen worden gezocht in andere richtingen. De huidige dijken kunnen bijvoorbeeld zo ingericht worden dat er meer water overheen kan (overslagbestendig). Daarmee worden dijkverzwaringen voorkomen, maar neemt de wateroverlast in de polder toe. Een andere oplossing zou kunnen zijn om te proberen de golfoverslag te verminderen met als resultaat dat daarmee dus ook de wateroverlast in de polder vermindert.

De opdrachtgever is de heer Yvo Provoost. Hij is werkzaam als senior adviseur waterbouw bij Rijkswaterstaat. In maart zijn de technasiumleerlingen voor de eerste keer naar de HZ University of Applied Sciences geweest om hun eerste experimenten te doen. Op dinsdag 8 mei gaan de leerlingen weer aan de slag met hun modellen in de golven van de golfgoot van de Hogeschool Zeeland.

Start proeven in golfgoot: Dinsdag 8 mei 13.15 uur. Locatie: Stromingslaboratorium HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4, 4382 NW Vlissingen. [l]

Technasiumleerlingen onderzoeken de mogelijkheid om de golfoverslag van dijken te beperken.