Het bestuur van de speeltuinvereniging met tweede van links wethouder Conny Miermans. FOTO JESSICA ROVERS
Het bestuur van de speeltuinvereniging met tweede van links wethouder Conny Miermans. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Speeltuin Ganzestraat kan er weer tegenaan

HEINKENSZAND – Tal van kinderen hebben vrijdag met limonade en een zakje chips gevierd dat er weer kan worden gespeeld in de speeltuin aan de Ganzestraat in Heinkenszand. De verouderde speeltoestellen hebben plaats gemaakt voor nieuwe. Scheidend wethouder Conny Miermans van de gemeente Borsele knipte het lintje door.

DOOR JESSICA ROVERS

Zij is heel blij met de vernieuwde speelplek. “Echt schitterend. Het mooiste vind ik dat speeltuinvereniging 't Zandkasteel het zélf mogelijk heeft gemaakt. Zes jaar geleden werd de ruimte al wat meer open gemaakt. Verouderde toestellen werden weggehaald. Wat goed was, is toen blijven staan en met subsidie van de gemeente en geld van leden en fondsen hebben ze iets heel moois neergezet”, zegt ze. “De speeltuin is nu echt van de vereniging. Ze hebben het zelf allemaal gedaan. Er is dan ook ook een gevoel van trots onder de vrijwilligers en dat is terecht.”

Voorzitter van 't Zandkasteel Diana de Feijter vindt het resultaat boven verwachting. “Zo mooi en zo speelrijk. De grote klimtoren is duurzaam en staat nergens anders zo opgesteld. Het was best moeilijk om het financieel rond te krijgen. We hebben jaren moeten sparen van de subsidies en ledengelden. Omdat de speeltuin op gemeentegrond staat, hebben we weinig sponsors kunnen vinden. Daarom zijn we dan ook blij met de bijdrage van de Rabobank.”

De vereniging is tien jaar geleden opgericht en telt 300 leden. “Zij betalen jaarlijks 12,50 euro contributie zodat kinderen, jong en oud, veilig kunnen spelen in de speeltuinen in Heinkenszand. We werven actief nieuwe leden op scholen en social media. Dat gaat prima. Het gaat goed met de vereniging.”

Miermans beaamt dit. “Ik ben trots op vrijwilligersverenigingen die het zo goed doen”, vertelt zij. “Er zijn genoeg fondsen die het buitenspelen stimuleren, zoals Jantje Beton, maar dan moet de vereniging hier wel van op de hoogte zijn. Dat doen we als gemeente. 't Zandkasteel is een mooi voorbeeld van de verschuiving van verzorging- naar participatiemaatschappij.”

De vereniging beheert meerdere speeltuinen en doet dat volgens Miermans keurig. “Met de gemeente zorgt zij voor goede speelvoorzieningen, verspreid over verschillenden locaties in het dorp.” Uit een inventarisatie zeven jaar geleden bleek dat er in de gemeente per kind te weinig speeltoestellen waren. “Er is toen een herverdeling geweest van de middelen over de speeltuinen. Vorig jaar waren er wat meer subsidiemogelijkheden, dus is er iets bijgekomen."[l]