Lydia Klop-Steendijk en Hans Klompe voor het schilderij. FOTO JESSICA ROVERS
Lydia Klop-Steendijk en Hans Klompe voor het schilderij. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'De liefde zie je in het schilderij terug'

KAMPERLAND – Op boerderij Groot Middenhof van Hans Klompe is zaterdag het panorama van Noord-Beveland officieel geopend door oud-burgemeester en ambassadeur van KWF Kankerbestrijding Cees van Liere. Zo'n honderd genodigden mochten voor het eerst het voltooide, 25 meter lange schilderij bewonderen. Het is opgedragen aan Hans' vrouw Maria, die twee jaar geleden overleed aan kanker.

DOOR JESSICA ROVERS

Het panorama wordt ook opengesteld voor publiek. Het geld dat wordt opgehaald gaat naar KWF Kankerbestrijding. Lydia Klop-Steendijk, ontwerpster van het stuk, vertelt dat de wens van Maria in vervulling is gegaan. "Maria heeft dertien jaar botkanker gehad, maar bleef positief en wilde allerlei nare proeven ondergaan om de wetenschap te helpen. Na haar dood wilde ze dat haar bezittingen naar de kankerbestrijding zouden gaan. Verder wilde ze dat Hans niet alleen zou zijn en bij mij tekenlessen zou nemen. Na een bezoek aan het Panorama Walcheren was hij enthousiast geworden en wilde hij op zijn boerderij een panorama van ons eindeloze en mooie eiland realiseren. Ik tekende eerst iets uit elk van de zes dorpen en daarna probeerde ik het aan elkaar te breien met dieren en planten."

Hans is tevreden over het resultaat. "Het is een impressie van het eiland. Je moet het gevoel krijgen dat je ervaart in de polder: het weidse, de rust. Het is netjes geschilderd, niet te fel. Zelf heb ik het penseel drie keer opgepakt. Ik heb een kalkoen, een stier en een gans geschilderd. Maria zou het erg mooi gevonden hebben." Zij staat drie keer op het schilderij afgebeeld. Een keer zit ze in een koets. "Ik ben apart, maar Maria was helemaal apart", vertelt hij. "Ze reed altijd in klederdracht in een koetsje over heel Walcheren. Zij was echt een attractie. Ze is jaren ziek geweest, maar bleef tot op het laatste moment lachen." Op een ander plekje op het panorama is te zien hoe Hans en Maria elkaar voor het eerst ontmoetten. "Maria wilde altijd de zwakke lammetjes met de fles redden", vertelt hij. "Toen heb ik een weiland voor haar ingezaaid voor haar lammetjes."

Centraal op het schilderij staat Veere. Maria, zittend op een steiger, kijkt uit over het water. "Het is hun verhaal", legt Lydia uit. "Maria was Hans' grote liefde. Dat vind ik het mooiste aan het schilderij. De liefde die ze voor elkaar hadden en voor het eiland zie je er in terug." In totaal hebben zo'n twintig mensen aan het panorama gewerkt. "Sommigen zijn een middag komen schilderen, anderen hebben er een paar dagen aan gewerkt. Het groeide als een bloem met steeds meer blaadjes. We dachten dat we met twee maanden klaar zouden zijn, maar dat werden er acht en eigenlijk is het nog niet helemaal af." Toch is Lydia heel trots op het resultaat. "Ik hoop dat veel mensen van het panorama gaan genieten en een vrijwillige bijdrage willen doen ter nagedachtenis aan Maria."[l]