De zes gedecoreerden in de gemeente Borsele. FOTO'S CHRIS MAAS/GEMEENTE BORSELE
De zes gedecoreerden in de gemeente Borsele. FOTO'S CHRIS MAAS/GEMEENTE BORSELE Foto: Chris Maas

Gemeente Borsele heeft er zes decorandi bij

HEINKENSZAND - Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft woensdag aan zes inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ad Schenk, die twee weken geleden afscheid heeft genomen als wethouder en toen een legpenning van de gemeente kreeg, is sinds woensdag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn werk voor het CDA en de gemeente Borsele, maar ook voor zijn vele vrijwilligerswerk van de afgelopen jaren. De inwoner van Ovezande heeft zich onder meer belangeloos ingezet voor basisschool De Zandplaat in zijn dorp, het katholiek onderwijs in Borsele en voor de parochie van de kerk in zijn woonplaats.

Leendert Jille werd in de raadsboerderij aan de Stenevate in Heinkenszand benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is onder meer actief geweest voor de protestantse kerk in zijn woonplaats Lewedorp en het onderwijs. Net als Schenk heeft hij zich verder ingezet voor het CDA in de gemeente Borsele en de provincie. Deborah de Visser-Van de Bosse uit ‘s-Gravenpolder was de enige vrouw onder de gedecoreerden. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, omdat ze van 2000 tot 2014 actief was voor de speeltuinvereniging. Ook coördineert zij sinds 2001 voedselacties voor Dorcas en collecteert ze voor allerlei goede doelen.

Leon Phernambucq uit Kwadendamme is al 27 jaar voorzitter van de raad van bestuur van Zorgstroom. Hij werd daarvoor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, maar ook omdat hij jaren secretaris was van De Weelruiters in Nisse en regiovoorzitter is geweest van de Koninklijke Hippische Sportbond. Ook Peter Scheepers uit Ellewoutsdijk is Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich sinds zijn verhuizing naar het dorp ingezet voor de gemeenschap, onder meer als penningmeester van de speeltuinvereniging en organisator van evenementen. Verder heeft hij het graf van de verongelukte militair Amelia van Doorn geadopteerd en gerestaureerd. De laatste decorandus was Bas Quist uit Heinkenszand. Ook hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje, omdat hij (mede)oprichter, bestuurslid en secretaris is van Molen De Vijf Gebroeders in zijn woonplaats.[l]