De Zonnebloem organiseert het hele jaar door activiteiten op Noord-Beveland. FOTO ZONNEBLOEM NOORD-BEVELAND
De Zonnebloem organiseert het hele jaar door activiteiten op Noord-Beveland. FOTO ZONNEBLOEM NOORD-BEVELAND Foto: Zonnebloem Noord-Beveland

'We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken'

COLIJNSPLAAT – De Zonnebloem zet zich al meer dan 65 jaar in om mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos te laten deelnemen aan de maatschappij. De Zonnebloem kent tal van lokale afdelingen. De afdeling Noord-Beveland viert begin juni haar 20-jarig jubileum met een boottocht op de Oosterschelde.

DOOR JESSICA ROVERS

Ingrid Jense is sinds vier jaar betrokken bij de Zonnebloem Noord-Beveland. De laatste anderhalf jaar is ze voorzitter. “Wij zijn een actieve en betrokken afdeling. We doen heel veel met de gasten: vakanties, busritjes, één-op-één activiteiten en dagjes weg met de nieuwe Zonnebloemauto. Vijf keer per jaar organiseren we grotere activiteiten, zoals een spelletjesmiddag of een activiteit met Kerst of Sinterklaas. Iedereen zet zich altijd voor de volle honderd procent in. Als je ziet wat het betekent voor de gasten, weet je waar je het voor doet.”

De afdeling Noord-Beveland telt 135 gasten en 28 vrijwilligers. Volgens Jense zijn deze aantallen redelijk stabiel. “We kunnen altijd wel vrijwilligers gebruiken. Zes van onze vrijwilligers maken veel voor de verkoop. Van washandjes, handdoeken en theedoeken maken ze mooie dingen, die leuk zijn om cadeau te doen aan iemand. Onze hoeden worden bijvoorbeeld goed verkocht, net zoals de kaarten die ze zelf maken.” De producten worden op markten en braderieën verkocht. “Vaak krijgen we een kraam gesponsord, zodat we onze spullen kunnen verkopen. Met de opbrengst kunnen we leuke dingen doen. We moeten sinds kort de vakanties zelf organiseren, omdat deze niet meer worden gefinancierd door het nationaal bureau, dus alle beetjes helpen.” Naast de verkoop van producten is de Zonnebloem Noord-Beveland actief met het werven van sponsoren. “Ook zijn we heel hard op zoek naar een nieuw bestuurslid activiteiten en hebben we volgend jaar een nieuwe penningmeester nodig”, vertelt Ingrid. De organisatie is bovendien op zoek naar jongere gasten. “We weten dat er best wat jongeren met een lichamelijke beperking op het eiland zijn, die misschien vaak noodgedwongen alleen zijn. Wij zijn er ook voor hen. De laatste tijd zijn er wat jongeren bijgekomen en dat is hartstikke leuk.”

Als het aan haar ligt, gaat de Zonnebloem Noord-Beveland op de huidige voet verder. “Het vinden van de nieuwe bestuursleden is op dit moment prioriteit nummer één. Voor de rest blijven we vrolijk op zoek gaan naar leuke activiteiten.” Voor meer informatie: 0113-371451 of addiedees@gmail.com.[l]