De concerten in de Manhuistuin worden altijd druk bezocht. FOTO STICHTING MANHUISTUINCONCERTEN
De concerten in de Manhuistuin worden altijd druk bezocht. FOTO STICHTING MANHUISTUINCONCERTEN Foto: Manhuistuin

Nog meer diversiteit in Manhuistuin

GOES – Het seizoen van de Manhuistuinconcerten wordt zondag ingeluid door muziekvereniging Mozart uit Yerseke. Na vorig jaar uitbundig het 45-jarig bestaan van de concerten te hebben gevierd, heeft het nieuwe bestuur er voor gekozen om dit jaar het programma uit te breiden en daarmee het publiek te verbreden.

DOOR JESSICA ROVERS

Volgens muzikaal leider Wim Steenbakker zijn er bezoekers die al 45 jaar naar de tuin komen. “We zijn ontzettend blij met deze vaste kern en willen hen blijven boeien met optredens die zij gewend zijn. Het bieden van een podium aan hafabra blijft ons hoofddoel. Wel proberen we nu ook een wat jonger publiek te trekken door elke derde zondag van de maand andere muziekgenres te programmeren of de al bekende groepen te vragen om te zorgen voor een verrassingselement. Dit kan gaan om optredens met musicalnummers, popnummers of door een samenwerking met een zanger of instrumentalisten. Het is weer eens wat anders en het is iets wat mensen niet zo snel zouden verwachten, maar toch ook heel leuk kan zijn. Onze visie is om een podium te bieden aan verschillende groepen."

Kwaliteiten
De nieuwe visie komt van het nieuwe bestuur dat sinds vorig jaar actief is. “Het is een heel mooi bestuur”, vindt Wim. “We zijn met vier man en hebben ieder onze kwaliteiten. Zo onderhoud ik de contacten met de verenigingen en muzikanten. We verspreiden voorafgaand aan elk concert flyers. De groepen komen gratis optreden en daar willen we wat tegenover stellen in de vorm van promotie." Wim is vorig jaar afgestudeerd aan het conservatorium, doceert muziek en dirigeert een orkest. Naast klassieke gitaar zingt hij. In maart won hij op het Concours de la Chanson de Liesbeth List-prijs. “Ik hoorde dat de Manhuistuinconcerten misschien zouden verdwijnen, omdat het bestuur er mee wilde stoppen. Ik vind het mooi dat ik nu als bestuurslid verbonden ben aan dit initiatief."

Speelplek
Om financieel meer mogelijkheden te creëren is een stichting opgericht. De aanschaf van een nieuwe geluidsinstallatie moet volgens Wim leiden tot meer kwaliteit. “De concerten zijn een fenomeen onder hafabra. Het is een prachtige tuin met een kenmerkende oude kastanjeboom. Ik hoor van de muziekverenigingen dat zij het een hele mooie speelplek vinden met een goed geluid."
In totaal zijn er zestien concerten per jaar die altijd goed worden bezocht. “We hebben tussen de 200 en 300 bezoekers per concert, maar hebben ook wel eens meer dan 900 bezoekers geteld. Ook vanuit de verenigingen is er veel animo. We krijgen rond de 40 aanmeldingen per jaar. We proberen verschillende groepen een plaats te geven, want we vinden diversiteit heel belangrijk."
Voor meer informatie: www.manhuistuinconcerten.nl.[l]