Van links naar rechts: Loes Meeuwisse, Mark van de Ketterij, Maarten Landegent en Roland Goovers. FOTO COBY WEIJERS
Van links naar rechts: Loes Meeuwisse, Mark van de Ketterij, Maarten Landegent en Roland Goovers. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Liever complimenten geven dan ze krijgen'

GOES - Toepasselijker kon het bijna niet. Met het nummer ‘Heroes’ van David Bowie op de achtergrond zijn Maarten Landegent van LUX Boardshop en Mark van de Ketterij van Katoen woensdag in de brasserie, waar laatstgenoemde werkt, in het zonnetje gezet. De eerste is de lokale winkelheld van Goes, de tweede de horecaheld. “Ik voel me vereerd, maar complimenten geven is makkelijker dan ze krijgen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Zijn gasten komen altijd op de eerste plek. “Zelf zet hij zich op de tweede of zelfs op de derde plek. Hij doet het met zoveel passie en toewijding. Hij ademt hospitality”, zegt Katoen-directeur Ron Diephout over Mark van de Ketterij, terwijl hij toekijkt hoe de Goese horecaheld een stuk taart snijdt voor onder anderen organisator Roland Goovers van de stichting Binnenstad Goes, Maarten Landegent van LUX Boardshop en Loes Meeuwisse.

Skateboarden

De wethouder reikt woensdag de prijzen uit aan de lokale winkel- en horecaheld. Zij vindt het terechte winnaars, zegt ze. “Al toen ik nog werkte bij De Stadsschuur voelde ik me meer dan welkom bij Mark. Daarna ben ik hem even uit het oog verloren toen hij bij Landlust aan de slag ging, maar ik ben blij dat hij weer terug is in Goes.” Over Maarten Landegent heeft ze vooral veel goede verhalen gehoord van haar skateboardende zoons. “Toen ik hun namen noemde, wist je meteen wie het zijn. Dat zegt genoeg over jou”, aldus Meeuwisse tegen de winkelier.

Platform

De verkiezing van de lokale winkel- en horecaheld was een initiatief van de stichting Binnenstad Goes. Met de verkiezing wilde het platform de lokale winkeliers en horecaondernemers in de spotlights zetten. Iedereen kon een ondernemer of werknemer die boven het maaiveld uitsteekt nomineren. Een jury schoof vervolgens in beide categorieën vier mensen naar voren.

'Ze stuurde me een berichtje dat ze trots was'

Op deze finalisten werd in een paar weken tijd in totaal meer dan 4500 keer gestemd. Vooral bij de verkiezing van de winkelheld was het tot op het laatste moment spannend. Maarten won uiteindelijk met slechts vijf stemmen verschil. “Ik moest het dan ook opnemen tegen drie powervrouwen”, lacht hij.

Zijn concurrenten waren Karin Goulooze van Stretch Fashion, Yvonne van de Linde van Bijvon en Nel van Dalen van BellaDonna Moda. Bij de laatste begon hij eind jaren ‘90 in de detailhandel. “Ze stuurde me een berichtje dat ze trots was. Dat vond ik leuk.”

Werkvloer

Mark heeft veel reacties op de werkvloer gekregen. “Het kwam als een donderslag bij heldere hemel toen ik hoorde dat ik was genomineerd”, vertelt hij. “En sindsdien hebben zoveel gasten tegen me gezegd dat ze op me hebben gestemd of het leuk vonden. Daar ben ik gewoon nog wat confuus van.” Maarten herkent dat. “Ik heb een paar jaar geleden de kans gekregen deze winkel over te nemen. Dat ik nu al ben verkozen tot winkelheld, daar ben ik trots op. Ik heb echt staan te genieten toen ik het hoorde.”

Mayonaise

Hoewel ze elkaar niet goed kenden, zeggen ze veel van de ander in zichzelf te herkennen. “Mark heeft een bepaalde hartelijkheid”, aldus zijn collega-winnaar. “Als je hier binnenkomt, ben je er ook echt. Als je bijvoorbeeld om een bakje mayonaise vraagt, laat dat niet drie kwartier op zich wachten. Het staat er bij wijze van spreken al als je er om vraagt. Die houding heb ik ook.”

Mede vanwege het succes wil Goovers de verkiezing van de lokale helden volgend jaar opnieuw organiseren. “Nieuwe ronde, nieuwe kansen”, zegt hij.[l]