Na een paar zorgelijke jaren is Claudia Brandenburg positief over de toekomst van het ADRZ. FOTO EUGÈNE DE KOK
Na een paar zorgelijke jaren is Claudia Brandenburg positief over de toekomst van het ADRZ. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Winstmakend ADRZ bezig met een inhaalrace

GOES - Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis gaat in de toekomst verder als ADRZ Medisch Centrum. De organisatie wil het verleden van zich afschudden. Na een periode vol financiële problemen en geruzie over de verhuizing van Vlissingen naar Goes gaat het alweer jaren goed. Vorig jaar heeft het ADRZ ruim zes miljoen euro winst geboekt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het ziekenhuis voegt het resultaat toe aan het eigen vermogen. Dat komt daarmee uit op bijna 23 miljoen euro. “Het is misschien saai, maar het is gegaan zoals we hadden voorspeld”, zegt voorzitter van de raad van bestuur Claudia Brandenburg. “We wisten dat de winst iets minder zou zijn dan vorig jaar.”
Aan 2016 hield het ziekenhuis 8,2 miljoen euro over tegenover 6,1 miljoen euro vorig jaar. De daling komt voornamelijk doordat er meer afschrijvingskosten voor investeringen zijn. Volgens Brandenburg is dat geen slecht teken. “We hebben in de crisisjaren weinig kunnen investeren. Nu kruipen we naar het niveau toe van andere ziekenhuizen. We zijn bezig met een inhaalrace, maar het duurt nog wel een jaar of twee voordat we echt op het niveau zijn waar we willen zijn.”

Dochter
De winst mag dan iets minder zijn dan vorig jaar, duidelijk is dat het ADRZ weer in de lift zit. Dat is ook te zien aan de stijging van de omzet, die volgens Brandenburg voornamelijk is te danken aan van Zeelandcare overgenomen werkzaamheden. Het financiële resultaat is verbeterd door tal van maatregelen. Zo is het Zeeuwse ziekenhuis een volle dochter geworden van Erasmus MC, kreeg het een achtergestelde lening van de Rotterdammers en de huisbankier heeft toegezegd het investeringsprogramma te financieren.

'Willen geen verrassingen'

Ondanks de goede resultaten blijft de raad van bestuur de financiën nauwlettend in de gaten houden. Een punt van zorg zijn de dure medicijnen. “Op dat gebied willen we meer optrekken met Erasmus MC.” Brandenburg hoopt dat ze dit jaar opnieuw meerjarige afspraken kan maken met zorgverzekeraars. De driejarige overeenkomst loopt af. “We willen geen verrassingen. Als je steeds een overeenkomst moet afsluiten voor één jaar kun je geen beleid maken. Het is voorbij voordat je het weet.”

Medicijnen
De grootste zorg voor de komende jaren is volgens Brandenburg het vinden van personeel. Het ziekenhuis heeft met Emergis een Leerhuis opgezet om meer mensen op te leiden, gaat nauwer samenwerken met Erasmus MC, meer stageplaatsen creëren en er komt een generatiepact.
Oudere medewerkers moeten dan geleidelijk aan iets minder werken en zo plaatsmaken voor jongeren. “We hebben een ouder personeelsbestand dan andere ziekenhuizen, vooral onder verpleegkundigen. We kunnen niet niets doen, omdat we anders over een paar jaar in de problemen komen.”

Het ziekenhuis krijgt ook een nieuwe naam: ADRZ Medisch Centrum. Een nieuw logo en slogan horen daarbij: ‘Zorg voor elkaar’. “Het slaat natuurlijk op onze patiënten, maar ook op alles om ons heen: huisartsen en de verpleeg- en verzorgingshuizen den thuiszorg. Samenwerken is belangrijk. We moeten de zorg in Zeeland met elkaar goed neerzetten.”

Met de nieuwe naam wil de leiding ook het roerige verleden achter zich laten. “We willen uitstralen dat we op een andere manier in de zorg staan”, zegt Brandenburg.

Organisch

De nieuwe naam en het logo worden niet in één keer geïntroduceerd. Het gebeurt organisch. Als iets op is en nieuw moet worden besteld, gaat dat volgens de nieuwe huisstijl. Het wordt voor het eerst zichtbaar op de nieuwe website, die over een paar weken de lucht ingaat.[l]