Het defilé met militaire voertuigen zal ook nu weer veel publiek trekken. FOTO COBY WEIJERS
Het defilé met militaire voertuigen zal ook nu weer veel publiek trekken. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Kapelle herdenkt en viert Franse hulp

KAPELLE - Zaterdag begint de 6e editie van Toujours Kapelle. Een week lang zijn er activiteiten om de hulp van Fransen aan Kapelle en de rest van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar ook om de onderlinge band te vieren. Zo hoopt de 96-jarige Franse veteraan Maurice le Noury weer te komen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Mei is de maand van Toujours Kapelle. De week duurt tot en met volgende week zaterdag (19 mei) en vindt plaats rondom de Franse Herdenking op de Franse Militaire Begraafplaats in Kapelle.

In mei 1940 schoten 3000 Franse militairen Nederland te hulp. Rond 16 mei werd er gevochten langs het Kanaal door Zuid-Beveland. Zo'n 80 Fransen stierven op Kapels grondgebied. De Kapelse bevolking ontfermde zich over de oorlogsslachtoffers en begroef hen op de algemene begraafplaats. Na de Tweede Wereldoorlog werd de begraafplaats van Kapelle aangewezen als militair ereveld voor alle Franse militairen die in Nederland omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nu 228 graven.

De officiële herdenking vindt dit jaar voor de 69e keer plaats. Hierbij zijn altijd Franse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, onder meer uit zusterstad Orry-la-Ville. Vorig jaar kreeg veteraan Maurice le Noury applaus toen hij bij de ceremonie een krans legde voor zijn overleden kameraden. Zijn gezondheid laat te wensen over, maar naar verwachting kan hij ook dit keer aanwezig zijn, vertelt Andries Looijen. De man achter oorlogsmuseum Vitality in Kapelle is nauw betrokken bij de herdenking en Toujours Kapelle. “Ik heb Maurice gisteravond nog gesproken en hij staat te springen om te komen.”


Mijnenveger

Sinds 2013 wordt Toujours Kapelle georganiseerd, met de toenmalige Kapelse burgemeester Anton Stapelkamp als drijvende kracht. Met zijn vertrek eind vorig jaar heeft een nieuw organisatiecomité zich over de week ontfermd. Een van de grootste activiteiten is de Franse Slagmars. De routes voeren langs historische plekken. Dit jaar is er met de mijnenveger Bernisse, een varend monument, iets bijzonders te zien. “Op 15 mei 1940 zijn er op de Westerschelde twee mijnenvegers tot zinken gebracht. Hierbij kwamen 41 bemanningsleden, allemaal Fransen, om het leven. Hiervoor is nooit een aparte herdenking geweest en die houden we nu voor het eerst.”

Defilé

Op zaterdag 19 mei vliegen er bij de opening van de Franse Slagmars historische vliegtuigen van stichting Wings to Victory over bij dorpshuis De Vroone in Kapelle. Na de opening is er een defilé door Kapelle met de militaire voertuigen. Die zijn daarna te zien op het evenemententerrein bij Vitality.

Kijk voor het programma van Toujours Kapelle op www.toujourskapelle.nl.[l]