Een illustratie van appartementencomplex De Henry. ILLUSTRATIE RWS
Een illustratie van appartementencomplex De Henry. ILLUSTRATIE RWS Foto: RWS partner in wonen

Appartementencomplex is primeur in Zeeland

GOES - In Goes-West komt het eerste wooncomplex van Zeeland waar alle appartementen nul-op-de-meter (NOM) zijn. Woningcorporatie RWS partner in wonen laat het bouwen.

VAN ONZE REDACTIE

Volgens directeur-bestuurder Maarten Sas is De Henry, zoals het gebouw heet, zelfs één van de eerste NOM-appartementencomplexen in Nederland. Sas zegt dat dat heeft te maken met het beperkte dakoppervlak. “Als je een complex nul-op-de-meter wilt maken, dan moet je zonnepanelen op het dak leggen. De energiebehoefte van een complex is echter vaak groter dan de aanwezige zonnepanelen aankunnen.”
RWS laat een extra luifel plaatsen boven de galerij en balkons waardoor het oppervlak toeneemt. Bovendien worden de panelen met een speciale methode naar het zuiden gericht, zodat deze optimaal van de zon profiteren.
Nul-op-de-meter-woningen hebben een lage energievraag door goede isolatie. De energie die nog nodig is, wordt opgewekt met zonnepanelen. “Het terugdringen van de woonlasten van onze huurders door het laag houden van de energierekening is één van onze belangrijkste speerpunten”, zegt Sas. Het complex aan de Evertsenstraat wordt in de zomer van volgend jaar opgeleverd.[l]