Chayote plant met 2 vruchten
Chayote plant met 2 vruchten Ad Schenk

Ovezande in actie voor voedselbank

OVEZANDE - Deze week zet Ovezande zich met diverse acties in voor voedselbank De Bevelanden. Basisschool De Sandplaete, de Dorpsmoestuin en de RK-kerk in Ovezande willen op deze manier aandacht vragen voor het fenomeen voedselbank en geld en spullen ophalen voor de Bevelandse voedselbank. Met de Dorpsmoestuin gebeurt dit een jaar door en nu wordt dit breed door Ovezande met een actie versterkt.

In de viering in de katholieke kerk is zaterdag 12 mei de actie van start gegaan met een inleiding en extra aandacht voor de voedselbank. De muzikale omlijsting was van PIUS X en de Bavo Cantorij. Op de basisschool zijn er gedurende deze week diverse activiteiten met een relatie met de voedselbank. Op donderdag 17 mei is op school de projectavond. Die start om 17.45 uur met een sponsorloop door de kinderen van groep 1&2 en 7&8. Om 19.00 uur begint de musical, die wordt opgevoerd door groep 3 t/m 6.

De RK-kerk zet de actie op zaterdag 19 mei voort. Van 10.00 tot 16.00 uur is er in en rond de kerk bij Hoofdstraat 60 van alles te beleven. Voor alle belangstellenden zijn er rondleidingen in de dorpsmoestuin. Het vertrek is voor de kerk.

In de kerktuin worden allerlei stekjes en plantjes verkocht. Wat dacht u van olijftomaatjes of een stekje van de papegaaienplant (Impatience Ara Red). Misschien bent u wel één van 30 gelukkigen die een Chayote weet te scoren, een klimplant, een naaktkiemer die exotische, eetbare, stekelige vruchten produceert.

Ook kook- en tuinboeken en een variëteit aan clematissen ontbreken niet. Er is een rommelmarktkraam, er zijn bijzondere aanzichtkaarten, er is uit de directe omgeving kwaliteitswijn van de Toffe Peer. Ook zullen imkers u van alles vertellen over bijen en honing.

Een doorlopende workshop stenen beschilderen vindt plaats tussen 10.00 en 14.00 uur, ook wordt er een yoga workshop voor het goede doel gehouden in het Trefpunt, vlakbij de kerk. Af en toe draaien we voor het goede doel het rad van avontuur.

Voor de kinderen en jeugd is er een springkussen. Er is een wedstrijd tuinbroek hangen. En wat dacht u van een wedstrijdje sjoelen op de reuze haakse sjoelbak. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. De schooljeugd bakt pannenkoeken, er zijn heerlijke taarten bij de koffie (o.a. gebakken door de bewoners van Zeeuwse Gronden), er is soep en er zijn broodjes.

Enkele muzikanten brengen vrolijkheid door de dag heen en zijn er gezellige zitjes om van dit alles te genieten en elkaar te ontmoeten. Ook is de tentoonstelling Kruisbeelden in de kerk te bezichtigen.

Heel de week is er ook een actie voor de voedselbank bij Attent Baaijens. In de Ovezandse dorpssuper staat een inzamelkrat waar mensen een gekochte boodschap in kunnen doen om de actie te steunen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen met de actie, we hopen gedurende de week op veel betrokkenheid en een grote opkomst op zaterdag 19 mei. [l]