Pim Schenkelaars is geen geboren eilander, maar woont en werkt al jaren in Colijnsplaat. FOTO COBY WEIJERS
Pim Schenkelaars is geen geboren eilander, maar woont en werkt al jaren in Colijnsplaat. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'De wil om te vernieuwen is er bij ons allemaal'

WISSENKERKE - Pim Schenkelaars heeft er zin in. Als wethouder namens Noord-Bevelands Belang (NBB) is hij de nieuweling in het college van burgemeester en wethouders. Het gemeentebestuur heeft er iemand bij die bruist van het enthousiasme.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Bestuurlijke vernieuwing is één van de belangrijkste onderdelen van Pim Schenkelaars’ portefeuille. “Een soort zwevend iets. Het heeft overal mee te maken, maar het kan heel concreet zijn. We mogen best trots zijn op wat we doen en dat vertellen. We doen ook goede dingen”, lacht hij. De inwoner van Colijnsplaat heeft alle vertrouwen in de komende jaren. “We hebben een goed team. De wil om te vernieuwen en er iets moois van te maken is er bij ons allemaal.”

'We hebben twintig jaar oppositie gevoerd'

Het was de belangrijkste reden voor het NBB, die met vier zetels verreweg de grootste is op Noord-Beveland na de verkiezingen in maart, om met de SGP en het CDA in zee te gaan. Zij vormden zestien jaar een coalitie met de VVD. Nu hebben wethouders Adrie van der Maas (SGP) en Anja Slenter (CDA) opeens met een andere partij en collega te maken.

Het was even wennen, ook voor Schenkelaars en het NBB. “Meteen na de verkiezingen hebben Yvonne van der Maas en ik tegen elkaar gezegd dat het vrijblijvende weg was. We waren er goed van doordrongen dat iedereen naar ons zou kijken. We hebben twintig jaar oppositie gevoerd. Nu maken we de voorstellen en moeten we ze verdedigen.”

Activiteiten

Schenkelaars is de eerste wethouder van het NBB. Hij zit al jaren in de gemeenteraad voor de lokale partij. De drie jaar geleden NBB-oprichter Ariekees Oudshoorn had zo’n vijftien jaar geleden eigenlijk zijn oog laten vallen op Schenkelaars’ vrouw Irma Bolijn. “Maar zij wees naar mij. Ik ben altijd politiek geïnteresseerd geweest en vind het leuk en belangrijk om goed voor ons eiland te zorgen.”

Hij is van Noord-Beveland gaan houden. Schenkelaars kwam zo’n twintig jaar geleden vanuit Schiedam, waar hij voor de gemeente werkte en allerlei activiteiten organiseerde, naar Colijnsplaat. “Ik was wel klaar met de stad. We zagen een huis te koop staan in Colijnsplaat, vlakbij een plek die we kenden. De eigenaar wilde het echter opeens niet meer verkopen. Ze raadde ons aan om bij het plaatselijke hotel te gaan kijken en voor we het wisten hadden we dat gekocht.”

Energie

Het bleek een snelle, maar juiste beslissing. Schenkelaars en zijn vrouw runnen nog steeds Inn d’n Eenhoorn en organiseren activiteiten. Hij heeft er nu echter een baan bij. Schenkelaars heeft er 'ontzettend veel zin in' en bruist van de energie. Naast vernieuwing gaat hij zich bezighouden met duurzaamheid. Daar ligt zijn hart. “We moeten met zijn allen ons eiland toekomstbestendig zien te maken. Op het gebied van duurzaamheid wil ik grote stappen maken.”

Mede daarom is de nieuwe omgevingsvisie een belangrijke opgave. “Dat is typisch zoiets waarover iedereen wat wil zeggen. Er zijn waarschijnlijk 7000 verschillende ideeën over hoe Noord-Beveland er over tien jaar moet uitzien. Juist daarom moeten we onze inwoners aan het woord laten. We moeten tijdens die bijeenkomsten ideeën opdoen en uitleggen waarom bepaalde zaken niet kunnen. Dan komt je tot een document waar iedereen achter staat. Het staat of valt ermee dat we het met zijn allen doen.”[l]

Het NBB kwam in maart als grootste uit de bus bij de verkiezingen. De partij verdubbelde en heeft vier zetels in de nieuwe raad. De partij zit in de coalitie met de SGP en het CDA. Het is voor het eerst in zestien jaar dat deze twee partijen zonder de VVD in het gemeentebestuur zitten.