Dorpshuizen, zoals Ons Dorpsleven in 's-Gravenpolder, moeten echte ontmoetingsplaatsen zijn. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Dorpshuizen, zoals Ons Dorpsleven in 's-Gravenpolder, moeten echte ontmoetingsplaatsen zijn. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Dorpshuizen moeten 'huiskamers' worden

OUDELANDE - De dorpshuizen in de gemeente Borsele moeten nog meer het middelpunt van de kernen worden. Zoveel werd vorige week duidelijk tijdens een inspiratiebijeenkomst voor beheerders, bestuurders en vrijwilligers van de dorpshuizen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het was een drukbezochte middag en avond in d’n Ostpit in Oudelande. Ruim twintig vertegenwoordigers van tien dorpshuizen waren aanwezig. Ze luisterden naar toespraken van deskundigen en gingen met elkaar in gesprek. “We willen de dorpshuizen vitaler maken, nog meer centraal stellen in de kernen”, zegt de scheidend wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele, die er een deel van de bijeenkomst bij was. “We willen dat ze meer en meer de huiskamer van het dorp worden.”

Ontmoetingsplek

De beheerders en bestuurders zijn het daarmee eens. Dorpshuis De Putter in Oostdijk in de gemeente Reimerswaal werd vorige week neergezet als mooi voorbeeld. “Dat is echt een ontmoetingsplek voor de mensen van het dorp”, zegt Schenk. “Er gebeurt daar van alles, mede door de inzet van vrijwilligers. Met dat laatste staat of valt natuurlijk alles, de wil van mensen om zich in te zetten. Zo’n bijeenkomst geeft ons wat dat betreft veel hoop. Als ik het enthousiasme van alle mensen zie, dan komt het goed.”

Afstand

De deelnemers aan de inspiratiebijeenkomst deden vorige week ook ideeën van elkaar op. Er gingen er nogal wat over tafel. Zo barst beheerder Rianne van Dalen van het Van Hattum’uus in Ellewoutsdijk van de ideeën, is het sinds de verbouwing in Driewegen, waar het dorpshuis en de sportvereniging DwO’15 onder één dak zitten, alleen maar drukker geworden, loopt Nisse regelmatig uit voor één van de vele activiteiten in het dorpshuis en heeft Petra de Winter, beheerder van d’n Ostpit, al een paar jaar stageplaatsen en werk-leerplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Andere beheerders waren geïnteresseerd hoe zij dat deed. Zo zie je dat je altijd wat van elkaar kunt leren.”

Koffieochtend

Schenk denkt dat er juist in deze tijd veel kansen voor dorpshuizen liggen. De gemeente heeft de laatste jaren niet voor niets veel geld gestoken in verschillende centra. “En dat blijven ook mijn opvolgers doen”, lacht de wethouder. “Neem de vergrijzing. Een dorpshuis is een ideale plek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten tijdens een koffieochtend. Daarmee voorkom je dat ze vereenzamen.”

'Zulke initiatieven vergen veel inzet'

Het moet echt een sociale ontmoetingsplaats zijn. “Je moet dan ook loop creëren naar het dorpshuis. Dat kun je als gemeente bijvoorbeeld doen door er een afhaalpunt voor afvalzakken voor kunststof te maken, een plek waar je geld kunt opnemen of een prikpost te realiseren. Zulke initiatieven vergen echter veel inzet, ook van de mensen in het dorp.”

Project

De ideeën die tijdens de bijeenkomst zijn gespuid neemt de gemeente mee als input voor een groot leefbaarheidsproject dat de komende tijd gestalte moet krijgen. “Het is heel fijn om te zien dat er behoefte is aan zo’n bijeenkomst. Dat moeten we vaker doen, zei iedereen. Alleen in dat opzicht was het al waardevol.”[l]