De gemeente Goes wil de beeldbepalende bomen koste wat kost redden. FOTO JOANITA DOEDEL
De gemeente Goes wil de beeldbepalende bomen koste wat kost redden. FOTO JOANITA DOEDEL Foto: Joanita Doedel

Behandelplan voor zieke kastanjebomen

GOES - Ze zijn beeldbepalend voor Goes, maar ook al jaren een zorgenkind. Een groot deel van de kastanjes rondom de oostvest is ziek. De gemeente wil koste wat kost voorkomen dat ze moeten worden gerooid en zoekt naar alternatieven.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De kastanjebomen worden al een paar jaar in de gaten gehouden door de gemeente Goes. Het overgrote deel lijdt in meer of mindere mate aan de kastanjebloedingsziekte. “De toekomstverwachting is slecht”, is het college van burgemeester en wethouders eerlijk in een notitie.
Toch wil ze er alles aan doen om ze te redden. Ze zijn immers beeldbepalend, beschermd stadsgezicht en maken deel uit van de groene hoofdstructuur. Vorig jaar is vanwege de veiligheid een deel van de kastanjes aan de Oostsingel en de Voorstad al gesnoeid.
Nu wil het gemeentebestuur ongeveer 30 bomen behandelen met infrarood. “We zijn op zoek gegaan naar methoden die de bomen kunnen redden. Dit is één van de mogelijkheden om de conditie van de bomen te verbeteren”, zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes.

Warmte
De behandeling, waarbij de schadelijke bacterie door middel van warmte wordt gedood, staat nog in de kinderschoenen, maar is al in meerdere gemeenten toegepast. Naast de infraroodbehandeling vindt er ook bemesting plaats.
Een grotere groeiplaats kan ook helpen, zeggen deskundigen. Daar lijkt op de Oostwal, Oostsingel en in de Voorstad echter weinig ruimte voor. “Maar we onderzoeken de mogelijkheden en blijven dat doen.”

Herstellen
Of de bomen herstellen is van meerdere zaken afhankelijk. Als ze niet voldoende genezen, moet de gemeente Goes andere maatregelen nemen. Dit doet ze al voor de overige, niet te behandelen kastanjes. Het gaat in totaal om ongeveer 50 aangetaste bomen. Opnieuw snoeien is dan één van de opties, maar als de conditie te slecht is, behoort rooien ook tot de mogelijkheden.

Kosten
De infraroodbehandeling wordt nog dit jaar uitgevoerd. De kosten zijn ongeveer 27.500 euro. De gemeente wil de resultaten in ieder geval aan de omwonenden bekendmaken. Zij hebben vorig jaar aangegeven betrokken te willen blijven bij de plannen.[l]