Domburg is het toneel van het internationale ESPA-congres. FOTO GEMEENTE VEERE
Domburg is het toneel van het internationale ESPA-congres. FOTO GEMEENTE VEERE Foto: Gemeente Veere

'Traditie is er niet, alle ingrediënten wel'

DOMBURG - Tientallen mensen uit tal van Europese landen komen volgende week naar Domburg voor het jaarlijkse congres van de European Spas Association (ESPA). Het is de eerste keer dat het evenement plaatsvindt in Nederland. Vorig jaar was metropool Rome nog gastheer. Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere hoopt dat het congres een impuls is voor Domburg als badplaats.

DOOR EUGÈNE DE KOK

ESPA is de overkoepelende organisatie voor meer dan 2000 medische spa’s en kuuroorden in twintig Europese landen, die natuurlijke remedies op basis van mineraalwater, landschap en klimaat wil promoten. Tijdens het congres delen professionals hun kennis met elkaar. Ook laten ze zien waar de kansen in de markt liggen. “Het is het belangrijkste internationale congres op het gebied van wellness in relatie tot gezondheid en toerisme”, zegt burgemeester Rob van der Zwaag. Hij denkt dat er zeker ook kansen liggen in zijn gemeente Veere en Zeeland. “De traditie van landen zoals Duitsland, Italië en Hongarije kennen we niet, terwijl we in Domburg en Veere alle ingrediënten hebben: het water, wellness-faciliteiten, de zilte Zeeuwse zaligheden en onze fantastische natuur.”

Domburg is in 2014 (samen met Cadzand-Bad) niet voor niets door de ESPA erkend als heilzame badplaats. Van der Zwaag hoopt dat de ESPA-leden zien wat Domburg in huis heeft. Op termijn kan dat volgens hem een nieuwe groep toeristen opleveren. “Het is tegenwoordig niet meer genoeg als de zon schijnt. De markt voor het toerisme is aan het veranderen. Je moet dus iets unieks bieden en voor kwaliteit zorgen. Ik denk dat we dat als Veere in handen hebben en hoop dat de mensen van de ESPA daarvan proeven.” Ter voorbereiding op het congres is de burgemeester in Wiesbaden in Duitsland geweest. “Weet je wat na de Duitsers de grootste groep bezoekers is van de natuurlijke waterbronnen daar? De Nederlanders. Er is dus een enorme markt voor dit soort gezondheidstoerisme.”

Succes

Domburg, Zeeland en Nederland hebben nog wel wat schade in te halen op dit gebied. Van der Zwaag herhaalt dat Nederland geen kuuroord-traditie heeft, zoals omliggende landen. “Het is bijna overal beter geregeld dan hier”, lacht hij. “We hebben nog een lange weg te gaan, al zijn we zeker in Zeeland op de goede weg. Wat we al hebben ondernomen, heeft succes opgeleverd. We moeten onze schouders eronder zetten om nog een stap te maken.” Mede daarom is er één dag voor het ESPA-congres een dag voor Zeeuwse ondernemers. Tijdens deze bijeenkomst in het Badhotel in Domburg vertellen vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen Scalda en HZ wat zij al doen op het gebied van wellness en toerisme. Ook zijn er twee inspiratiesessies van deskundigen, een wandeling en een diner waar de Zeeuwen kunnen kennismaken met de internationale gasten van het ESPA-congres.[l]