De foto van de Oostpoort. FOTO B.D.COHEN
De foto van de Oostpoort. FOTO B.D.COHEN Foto: B.D. COHEN

Is dit de oudste foto van Goes?

GOES - De foto ‘Gezigt op de Groote Kerk van Goes’, de eerste in deze nieuwe rubriek Bevelands Heem, werd in de krant en op de Facebook-pagina van Heemkundige Kring De Bevelanden veel bekeken.

VAN ONZE REDACTIE

Mario van der Weijde denkt dat het huisje op de voorgrond de huidige locatie van het WEA-kantoor is. Janny de Kunder denkt meer aan de tuin van de vroegere St. Josephschool in de Wijngaardstraat. Peter Frijhoff en Kees Griep hebben metingen gemaakt en komen uit op de locatie van theater De Mythe. Daar moet de fotograaf hebben gestaan. Griep zegt dat de foto uit het boek ‘Van gesloten bolwerk tot open stad’ komt. Naast het gebouwtje op de voorgrond ligt het wasgoed te bleken op het Bleekveld. Later is daar wasserij De Zon gebouwd. De foto zou van voor 1906 moeten zijn, omdat de katholieke kerk nog zichtbaar is. Hans de Vos vult aan dat die katholieke kerk een waterstaatskerk was die in 1815 was gebouwd, maar in 1905 is afgebroken omdat de bouwstijl niet katholiek was.

Deze keer hebben we een foto van de voormalige Oostpoort in Goes. Het is in het Gemeentearchief Goes misschien wel de oudste foto van Goes. De maker is de Joodse koopman Barend David Cohen. Van 1855 tot 1860 werkte hij als fotograaf in Goes. Hij was betrokken bij de oprichting van de voormalige synagoge in Goes. In 1860 vertrok hij naar Antwerpen. Is dit de enige afbeelding die van hem bewaard is gebleven? Zijn er lezers die iets meer hem weten? Heeft hij nog meer foto’s van Goes gemaakt?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen verschijnt dit artikel ook weer op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties zullen over twee weken in deze rubriek worden geplaatst.[l]