Van links naar rechts: Gerben Dijksterhuis, Kees Weststrate, Marga van de Plasse en Arno Witkam. FOTO EUGÈNE DE KOK
Van links naar rechts: Gerben Dijksterhuis, Kees Weststrate, Marga van de Plasse en Arno Witkam. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Coalitie Borsele wil samen op weg naar morgen

HEINKENSZAND - ‘Op weg naar morgen’ heet het bestuursprogramma van de nieuwe coalitie van de SGP/ChristenUnie, CDA en PvdA in de gemeente Borsele. Het is een mooie titel, vindt wethouder Kees Weststrate, maar hij vindt het belangrijker om te benadrukken dat het een bestuursprogramma is en geen coalitieakkoord.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het verschil tussen die twee? “De verschillen in onze gemeente zijn niet al te groot en we gaan over het algemeen goed met elkaar overweg. Tijdens het formeren hebben we op een gegeven moment tegen onszelf gezegd: waarom gebruiken we niet alle input?” legt Kees Weststrate uit. Hij las daarop de zeven verkiezingsprogramma’s door, haalde de goede ideeën er uit en besprak ze met zijn coalitiepartners. Sommige haalden het programma, andere niet. “Maar alle zeven fracties zullen zich erin kunnen herkennen. Dat maakt het uniek. Het is een gevolg van de manier waarop wij al werkten in Borsele.” Burgemeester Gerben Dijksterhuis zit er pas een jaar, maar kan zich goed vinden in de keuzes van onderhandelaars (en wethouders) Weststrate, Marga van de Plasse en Arno Witkam. “Er waren geen grote gaten tussen de verkiezingsprogramma’s. Zo creëer je volgens mij veel draagvlak voor de komende jaren.” Weststrate denkt niet dat er door het programma geen discussies meer zullen zijn in de gemeenteraad. “Laten we duidelijk zijn: we hebben niet alles kunnen opnemen in ons programma. Bovendien denk ik dat dit een goede basis is voor inhoudelijke discussies over ons beleid en het geld dat we daaraan willen uitgeven.”

Van de Plasse wijst op de titel. “‘Op weg naar morgen’ geeft vooral richting aan”, zegt ze. “Wat we echt gaan doen bepalen we in overleg met elkaar, met de dorpen en met onze inwoners.” Arno Witkam, die verantwoordelijk is voor de financiën, knikt. “We moeten sowieso het evenwicht zoeken. We willen investeren, omdat we anders stil blijven staan. Aan de andere kant: we zijn een financieel gezonde gemeente en willen dat ook blijven.”

Jeugdburgemeester

Dijksterhuis is blij dat er een jeugdburgemeester komt. “Hoe weten we nog niet, maar we gaan dat doen”, zegt hij. Het is één van de plannen in zijn portefeuille. Verder richt de burgemeester zich de komende vier jaar op het verder verbeteren van de (digitale) dienstverlening, hebben de ondernemers zijn voortdurende aandacht en er moet volgens hem veel worden geïnvesteerd in informatieveiligheid.

Weststrate denkt dat duurzaamheid de komende jaren één van de belangrijkste thema’s wordt. “Het loopt overal doorheen. Op dit gebied willen we echt slagen gaan maken.” De wethouder namens de SGP/ChristenUnie denkt onder meer aan energieneutraal bouwen, in samenwerking met R&B Wonen. Hij wil zich ook sterk (blijven) maken voor dorpsvernieuwing, afvalscheiding en het agrarisch erfgoed in de gemeente.

Dorpshuizen

Van de Plasse heeft onder meer zorg, cultuur en onderwijs in haar portefeuille. “Onderwerpen die te maken hebben met leefbaarheid”, vertelt ze. “Dat zijn zaken die je niet alleen kunt doen, maar samen moet oppakken.” Ze wil in het kader van de leefbaarheid de dorpshuizen ‘nog meer van deze tijd’ maken. “Daar moet echt van alles kunnen en te doen zijn.” Op het gebied van sport moet volgens haar ook meer worden samengewerkt, bijvoorbeeld tussen clubs onderling. Verder denkt ze dat alles wat op het gebied van cultuur gebeurt in de gemeente veel meer in de spotlights moet worden gezet. “Want er gebeuren fantastische dingen.”

Witkam is de man die de komende vier jaar kijkt of alles financieel kan. Hij wil koste wat kost dat Borsele bij de goedkoopste drie gemeenten van Zeeland blijft behoren. “En de ambitie is er om te stijgen.” De PvdA’er heeft ook verkeersveiligheid in zijn portefeuille. De gemeente wil daarin investeren, zowel op het gebied van infrastructuur als handhaving.[l]