De Friese singer and songwriter Matthijn Buwalda. ARCHIEFFOTO
De Friese singer and songwriter Matthijn Buwalda. ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

'Ik hoop dat ik het nog lang mag blijven doen'

GOES – De uit Friesland afkomstige zanger en schrijver Matthijn Buwalda heeft sinds 2006 verschillende cd's uitgebracht. Hij heeft inmiddels al heel wat theaters aangedaan. Vrijdag (25 mei) is hij met zijn nieuwste voorstelling 'Hotel de Hoop' te zien in theater De Mythe in Goes.

DOOR JESSICA ROVERS

Via kleinkunst- en nederpopliedjes neemt hij de kijker mee op zijn zoektocht naar schoonheid en de kracht van de verbeelding. Matthijn Buwalda doet dat met een kinderlijk geloof dat alles goed komt. “Alle liedjes samen vormen een verhaallijn”, vertelt Matthijn. “Deels is het fictief, maar het uitgangspunt is mijn leven. Het gaat over mijn verhuizing na mijn studententijd terug naar waar ik ben opgegroeid. Het is ook een metafoor voor het terugkeren naar de bron en het proberen terug te krijgen van de onbevangenheid, die je had als kind en gaandeweg bent kwijtgeraakt. In de voorstelling probeer ik er achter te komen wat er echt toe doet. Door middel van zelfreflectie en het terugkijken naar vroeger geef ik antwoord op de vraag waarom ik, juist nu ik doe wat ik wil doen, toch een last voel.”

Studie

Matthijn vertelt dat muziek al van jongs af aan een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn leven, maar dat hij besloot rechten te gaan studeren. “Tijdens mijn studie ging ik echter steeds meer optreden en na drie jaar ben ik gestopt met mijn studie.”

Daarna schreef hij liedjes voor verschillende artiesten en televisieprogramma’s. Zo maakte hij met Henk Pool het nummer 'Dit pakt niemand ons meer af' voor de film 'Achtste-groepers huilen niet'.

'Ik vergelijk het wel eens met solliciteren'

In 2015 won Matthijn de Buma Cultuurprijs voor zijn nummer 'Nog één rivier'. In 2016 won zangeres Kinga Bán deze prijs met het nummer 'In goede handen' waar hij de tekst voor schreef. “Het is heel tof om te zien dat het nu lukt. Dit jaar treed ik door heel Nederland op, in zo'n dertig theaters. Het is een zoektocht geweest. Ik vergelijk het wel eens met hoe mensen solliciteren om een baan te krijgen. Dat was voor mij ook zo. Ik ontdekte dat ik heel blij word van Nederlandse liedjes, zoals van Acda en de Munnik en Stef Bos. Ik heb dat voor mijzelf steeds verder, door schade en schande, uitgebouwd.”


Achtergrond

Waar Matthijn zich op zijn eerste albums vooral liet inspireren door zijn kerkelijke achtergrond verlegde hij zo’n zes jaar geleden de focus naar liedjes die gebaseerd zijn op zijn dagelijks leven. “Het geloof speelt nog wel een rol, omdat het bepaalt hoe ik naar de wereld kijk, maar ik haal vooral veel inspiratie uit mijn gezin en de mensen om mij heen. Ik probeer een algemeen verhaal te maken zodat mensen zichzelf er in kunnen herkennen. Ik vind het fantastisch om iets te maken en het te mogen delen met mensen. Soms voelt het alsof het podium er helemaal niet is. Ik ervaar de avond dan echt samen met het publiek. Ik krijg ook veel leuke reacties van mensen. Het is mooi om te zien hoe kunst mensen, die heel verschillend zijn, zó met elkaar kan verbinden. Ik hoop dat ik het nog heel lang mag blijven doen.”

Aanvang

De voorstelling 'Hotel de Hoop' is vrijdag om 20.00 uur te zien in theater De Mythe. Kaarten zijn onder meer verkrijgbaar via de website www.truetickets.nl.[l]


Zeelandtheaters, waartoe theater De Mythe behoort, heeft vorige week haar programma voor komend seizoen gepresenteerd. In het theater staan onder meer optredens geboekt van Racoon (op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober), Paul de Leeuw (dinsdag 30 oktober) en Harrie Jekkers, die op donderdag 29 november naar Goes komt. Lees volgende week in de Bevelandse Bode meer over de theaterprogramma’s in Goes en Middelburg en van Podium Reimerswaal.