De deelnemers aan de lawaaioptocht hebben het stadhuis bereikt. FOTO COBY WEIJERS
De deelnemers aan de lawaaioptocht hebben het stadhuis bereikt. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'We hebben hiermee een signaal willen afgeven'

GOES – Meer dan 200 mensen hebben donderdag meegelopen met de lawaaioptocht in Goes. Daarmee wilden ze aandacht vragen voor de kinderen van het asielzoekerscentrum aan de Albert Plesmanweg, die door de sluiting van centrum na de zomer noodgedwongen moeten verhuizen. Naast bewoners van het asielzoekerscentrum en inwoners liepen leden van verschillende politieke partijen mee en medewerkers van buurthuis De Pit, initiatiefnemer van de actie.

DOOR JESSICA ROVERS

De optocht begon dan ook bij het buurthuis in de Appelstraat en ging via het AZC naar het stadskantoor aan het Hollandiaplein waar een aantal kinderen een petitie overhandigde aan burgemeester Herman Klitsie van de gemeente Goes. Hiermee wilden ze hem vragen zich sterk te maken voor een kinderpardon.

Klitsie nam de petitie in ontvangst en liet weten er voor te zorgen dat deze 'op de juist plek komt en de aandacht krijgt die deze verdient'. “De kinderen van het AZC zijn door de Goesenaren omarmd en de bewoners hebben op hun beurt Goes in hun hart gesloten. Ik begrijp de emotie en ook al is de sluiting onvermijdelijk, ik begrijp dat jullie je laten horen.”

Boven verwachting

Ronny Menheere, beheerder van buurthuis De Pit, was erg blij met de grote opkomst. “We hebben ruchtbaarheid gegeven aan de actie en de kinderen hebben zelf folders verspreid. Ik zou al tevreden zijn geweest met 100 deelnemers, dus dit is boven verwachting. Bovendien is bijna het voltallige gemeentebestuur aanwezig. Dat vind ik heel netjes."

'Ik begrijp dat jullie je laten horen'

Met de actie wilden ze aandacht vragen voor zo'n 130 kinderen. "Sommigen wonen al negen jaar in Nederland en zijn in die tijd acht keer verhuisd. Iedere keer moeten ze weg uit hun vertrouwde, veilige omgeving. En nu weer. De mogelijkheid dat het AZC open blijft is heel klein, want het bestemmingsplan ligt al klaar, maar we willen wel een signaal afgeven en het niet in stilte voorbij laten gaan. Daarom hebben we ook niet gekozen voor een stille tocht, maar een lawaaioptocht.”

Activiteiten

Menheere legt uit dat De Pit heel veel contact heeft met de kinderen van het AZC die vaak deelnemen aan de activiteiten van het buurthuis. “Maar ook andere organisaties zijn bij deze lawaaidemonstratie betrokken”, laat hij weten. “We hebben veel contact met de scholen en met name de Deltaschool heeft veel aan deze actie gedaan. Ook hebben de partijen GroenLinks, PvdA en SP mee gedaan.”

De petitie die is overhandigd is, in een heel kort tijdsbestek, ondertekend door 500 personen. Met de petitie hopen de initiatiefnemers dat Goes een ‘kinderpardongemeente’ wordt.

Het onderwerp is eerder in de gemeenteraad door de PvdA ingebracht, maar werd toen afgewezen. “Wij hopen dat door de actie de kinderen in ieder geval op een locatie in de buurt worden geplaatst, zodat ze hun vrienden kunnen houden.”

Eind juni maakt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bekend waar de kinderen naartoe moeten verhuizen. Menheere sluit niet uit dat er binnenkort meer acties volgen. “Mensen mogen weten wat er aan de hand is. Vandaag hebben de kinderen zich in ieder geval goed laten horen. Daar ben ik blij om.”[l]

Het AZC aan de Albert Plesmanweg is een gezinslocatie. Ouders verblijven daar met hun minderjarige kinderen, die geen recht meer hebben op een verblijfsvergunning. Hun asielverzoeken zijn afgewezen. Een uitspraak van de Hoge Raad heeft ervoor gezorgd dat de kinderen niet op straat worden gezet. Gezinslocaties voorkomen dat. Het AZC in Goes is geopend in januari 2011.