Een van de honderden foto's uit het boek 'Polders en pleinen in de gemeente Borsele. FOTO GEMEENTE BORSELE
Een van de honderden foto's uit het boek 'Polders en pleinen in de gemeente Borsele. FOTO GEMEENTE BORSELE Foto: Gemeente Borsele

Boek over polders en pleinen in Borsele

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een groot boek over het landschap. 'Polders en pleinen van het Landschapspark Borsele' brengt 30 jaar ruimtelijk beleid in beeld. "We willen laten zien dat we daar heel bewust mee bezig zijn geweest", zegt wethouder Kees Weststrate.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het boek is gemaakt door landschapsarchitect Jan Willem Bosch. Zijn bureau Bosch en Slabbers in Middelburg begeleidde de gemeente Borsele drie decennia geleden tijdens de zogenaamde voorbeeldplannenperiode. Eind jaren ‘80 van de vorige eeuw wilde het toenmalige kabinet de ruimtelijke kwaliteit in Nederland verbeteren. Bij monde van de Rijksplanologische Dienst daagde het gemeenten uit met goede plannen te komen. Borsele kwam met een project om de pleinen in de dorpskernen van Baarland, Borssele en Nieuwdorp aan te pakken. Het gooide hoge ogen en eindigde bij de beste drie van het land. “Voor ons is het ook echt het begin geweest van het denken over ruimtelijke kwaliteit”, zegt wethouder Kees Weststrate. “Vanaf dat moment zijn we alles anders gaan doen.”

Herinrichtingsplannen werden niet meer alleen benaderd vanuit een civieltechnische invalshoek, maar integraal. Het groen was dus niet langer bijzaak, maar werd een belangrijk onderdeel. In de jaren na de prijs werden alle pleinen in de gemeente aangepakt. De vaak kale, winderige pleinen, waarop vooral auto’s werden geparkeerd, veranderden in sfeervolle, groene ontmoetingsruimten. “We hebben het landschap naar de dorpen teruggebracht. Voorheen was het simpelweg een plein. Wij hebben ze weer Borsels gemaakt.”

Leilinden

Het plein aan de Slotstraat in Baarland was als eerste aan de beurt. Met de tussen de bomen verscholen parkeerplekken, de leilinden en muziektent in het gras was het meteen een mooi voorbeeld. Met de reconstructie van het dorpsplein in Heinkenszand werd het megaproject afgesloten. “Toen is afgesproken dat we een boek zouden maken over het project. Het leek ons leuk alles nog eens te laten zien”, vertelt Weststrate, terwijl hij door een proefdruk bladert.

Het boek laat naast de pleinen ook de polders en de rest van het landschap van de gemeente Borsele zien. Er staan honderden foto’s in, onder meer dronebeelden. “Uit het boek moet blijken dat we de laatste jaren goed bezig zijn geweest als het om ruimtelijke kwaliteit gaat. Wie het leest, ziet dat we een prachtige gemeente hebben.” Verder is de ontstaansgeschiedenis beschreven door Kees Bos.

Het boek ‘Polders en pleinen van Landschapspark Borsele’ wordt vrijdag in vergader- en congrescentrum De Stenge in Heinkenszand gepresenteerd. Daarna is te koop bij de gemeente en Het Paard van Troje in Goes. De prijs is 39,50 euro. Er worden 1000 exemplaren gedrukt.[l]