Nel van het Westende is al meer dan 40 jaar werkzaam als bloemist. FOTO JESSICA ROVERS
Nel van het Westende is al meer dan 40 jaar werkzaam als bloemist. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Tuincentrum en bloembinderij Ter Lucht mee met de tijd

‘s-HEER ARENDSKERKE – Na 25 jaar gaat tuincentrum en bloembinderij Ter Lucht zich bijna volledig richten op de online verkoop van bloemen. Daarom houdt het centrum een totale leegverkoop met kortingen tot 50 procent op diverse tuinartikelen, planten, potten, decoratie en kerstartikelen. Een deel van de winkel blijft beperkt open voor de verkoop van bloemenarrangementen en boeketten. Bezoekers kunnen voortaan online bestellen via de webshop en website die binnenkort geheel vernieuwd worden.

DOOR JESSICA ROVERS

Mede-eigenaar Nel van het Westende is al meer dan 40 jaar werkzaam als bloemist en vertelt dat het tijd was om de stap van een fysieke winkel naar webshop te zetten. “25 jaar geleden hebben we de winkel overgenomen van familie Davidse. Het kwam op ons pad. Door de jaren heen hebben we de winkel heel erg uitgebreid met veel exclusieve en aparte artikelen, die je in andere tuincentra niet kon vinden. Van een winkeloppervlak van 500 vierkante meter zijn we naar 3000 vierkante meter gegaan. De afgelopen jaren is de online verkoop van snijbloemen echter zo sterk gegroeid dat we besloten hebben hier verder op in te spelen. We willen meegaan met de tijd. De combinatie tussen het runnen van een tuincentrum en een online bloemisterij werd te zwaar.”

Volgens Nel en echtgenoot Ko zijn zij met name onderscheidend in rouwarrangementen. “We vragen wat de klant wil. Soms zijn dat de gekste dingen. Zo heb ik wel eens een garde gemaakt voor een kok en heb ik zelfs een keer een fiets opgemaakt. Ook voor kinderen heb ik veel speciale dingen gemaakt. Ik vind dat het mooie aan mijn werk. Je bent zowel creatief als heel persoonlijk bezig. Dat ga ik wel missen, dat contact met klanten en de dankbaarheid die je van de mensen krijgt."

Omdat Nel werkt met seizoensbloemen wisselt het assortiment wekelijks. “We hebben elke dag verse bloemen. Nu hebben we bijvoorbeeld pioenen en daarna komen de zomerbloemen. Alles verandert, ook in de snijbloemen.”

Op dit moment bestaat de klantenkring van Ter Lucht voor 25 procent uit particulieren en voor 75 uit bedrijven. “Veel bedrijven hebben een abonnement bij ons. We werken met een vaste bezorger. Als je voor twaalf uur bestelt, worden de bloemen dezelfde dag geleverd, in water met speciale voeding waardoor ze langer mooi blijven. Bij de bloemenabonnementen krijgt de klant elke keer een andere leenvaas. Op de website zijn de verschillende abonnementen te zien die wij aanbieden. Ook staan hierop vele voorbeelden van rouwarrangementen. We hebben veel ervaring opgebouwd en merken dat mensen daar speciaal voor komen. Bedrijven zijn vaste klanten, zeker in Zeeland. We hopen daarom in de toekomst nog meer bedrijven te mogen voorzien van bloemstukken en decoratie.”[l]