Henya op de fiets.
Henya op de fiets. Foto:

Fysiotherapiepraktijken slaan de handen ineen

GOES - Vier Zeeuwse fysiotherapiepraktijken, Fysio For You, Fysant, PMC In Balans-Fysiotherapie & Revalidatie en De Blaeij fysiotherapie en medische fitness, hebben de handen ineengeslagen en bieden orthopedische revalidatietrajecten waarbij ze werken met de zorgplannen van OrthoXpert.

Dit zijn zorgplannen geschreven voor een optimale revalidatie na het plaatsen van een nieuwe knie, nieuwe heup of na kruisbandreconstructie. De eerste ervaringen van patiënten zijn erg positief. Omdat in Nederland steeds meer orthopedische operaties aan onder andere heup en knie worden uitgevoerd, is er behoefte aan goede zorg- plannen. Het eindresultaat wordt immers bepaald door een goede operatie maar zeker ook een goed en passend behandelprogramma dat helpt naar een goed herstel. Bij de OrthoXpert zorgplannen werken chirurg en fysiotherapeut nauw samen. Er is direct mogelijkheid tot onderling overleg, er is goed inzicht in het herstel door nauwkeurige metingen en de uitgebreide faciliteiten in de praktijk maken gezamenlijk dat de patiënt op een zo goed mogelijke manier kan revalideren.
,,Om zo snel mogelijk in de praktijkruimte te kunnen oefenen, werd ik de eerste 6 weken gehaald en thuis gebracht met een auto met een prettige hoge instap", vertelt de 75-jarige Alie de Boer-Claus over haar ervaringen met OrthoXpert.
De patiënt krijgt een op maat gemaakt revalidatieprogramma waarbij ook met andere patiënten ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Samen met de therapeut wordt gewerkt aan de optimalisering van de functie van de knie. Met een behandelfrequentie van één tot meerdere keren per week werkt de fysiotherapeut met de patiënt toe naar een optimaal herstel na de operatie. Hierbij beschikt de fysiotherapeut over nauwkeurige meetapparatuur die een goed inzicht kunnen geven in het herstel. [l]